Zanimljivosti

Kellerovo arhitektonsko stvaralaštvo

Kellerovo arhitektonsko stvaralaštvo

Izložbu i predavanje dr. sc Jasenke Kranjčević na temu „Arhotektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera na prostoru Hrvatske“

organizirali su Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Institutom za turizam iz Zagreba, Društvom arhitekata Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku.

Na otvaranju izložbe prigodnim riječima okupljenima su se obratili direktorica Instituta za turizam Sanda Čorak, predsjednica DAD – a Marija Kojaković, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik Branka Martinović – Vuković, dok je izložbu otvorio prorektor Željko Kurtela.

Austrijski arhitekt, slikar i grafičar Alfred Keller (1875-1945) boravi u Dubrovniku početkom 20. stoljeća i projektira javne objekte, kao što su hoteli na Pločama i  hotel lječilište na Pilama, Umjetnički paviljon na Pilama koji nisu izvedeni. Sasvim sigurno najpoznatija je njegova Villa Šeherezada na Pločama koja je izvedena 1928. za suprugu svjetskog bankara i hoteljera Hedwigu Zimdin Regenhart koju je Alfred Keller projektirao kao luksuznu kamenu vilu, orijentalno oblikovanog pročelja s plavom kupolom što joj daje tipičan „art decoovski izgled“.

Javne objekate, posebno hotele, lječilišta i odmarališta, Keller projektira i izvodi duž cijele Jadranske obale, po nalogu tadašnjeg Ministarstva za javne radove, što je tema i večeras otvorene izložbe koju je popratilo zanimljivo predavanje o njegovom životu i radu.

Jedan od zanimljivijih projekata koje je u Dubrovnilu Keller projektirao kao dekan Arhitektonskog fakulteta na natječaju za hotel za engleske prinčeve je i hotel u današnjim Lazaretima.

Alfred Keller studirao je na Tehničko visokoj školi u Grazu, radio je u državnoj graditeljskoj službi, bio je i viši građevinski savjetnik te dekan Arhitekotonskog fakulteta u Beču te potpredsjednik Udruženja arhitekata Austrije. Uz projektiranje izložbi, bavio se i grafičkim dizajnom plakata i kataloga, te uređenjem prostora viskoih časnika na vojnim brodovima. 

Tijekom svog radnog vijeka, putovao je po Indiji, Dalmaciji, Italiji, Španjolskoj, SAD-u. Na prostoru Hrvatske projektira vile, hotele, pansione, lječilišta, bolnice i trgovački centar.

Prije Prvog svjetskog rata ističu se njegovi projekti za hotele, pansione, vile u Dubrovniku, Trstenom, Trogiru, otoku Lošđnju i Susku te bolnicu u Splitu. Prilikom oblikovanja pročelja koristio je uglavnom regionalne elemente, ali bez upotrebe ornamenata.
 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist