Kultura

Kazališnu sezonu otvara psihološki triler “Otac”

Predstava „Otac“ autora Elvisa Bošnjaka u režiji Joška Juvančića novi je premijerni naslov Kazališta Marina Držića. Predstava će se odigrati u petak i subotu, 19. i 20. listopada.

Scenograf i kostimograf je Marin Gozze, skladateljica Paola Dražić Zekić dok u predstavi igraju Branimir Vidić Flika (Otac), Zdeslav Čotić (Abel), Boris Matić (Florijan) i Trpimir Jurkić (Mrva).

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare održanoj ovog ponedjeljka, dramatičar i glumac Elvis Bošnjak, unutar drame „Otac“ suprostavlja dva svijeta – dobro i zlo odnosno Boga i Sotonu. Otac je psihološki zatvorski triler koji se vrti oko pitanja gdje je nož, dok drugi sloj donosi priču o čovjeku koji traži svoje pravo da bude čovjek bez obzira na strahotu zločina koji je počinio. Bošnjak se lucidno poigrava idejom da okorjeli zločinac, silovatelj, ubojica i pedofil na kraju svog puta traži oprost od Boga.

Otac je zapravo figura koja u svojoj ludosti ne nudi drugo rješenje osim da počini samoubojstvo nožem. Njegovi kolege iz čelije su u strahu, smatraju da se Otac vraća posljednju noć kako bi možda ubio nekog od njih trojice. Svaki od njih ima svoj razlog i svoje viđenje situacije, a u sebi nosi strah.

– Riječ je o trileru, punom dramskog naboja. Danas on je nerijetko dio crne kronike, tiskovina. Svaki od trojice glumaca dao je jednu svoju posebnost ovoj predstavi – naglasio je redatelj Joško Juvančić.
– Ovo je komad koji je na repertoar stavio našeg kolegu, glumca i pisca Elvisa Bošnjaka, koji je napisao nekoliko divnih komada. Sjetimo se samo njegove predstave „Nosi nas rijeka“. Dobro smo radili i mislim da ćemo u petak imati jednu zanimljivu predstavu – zaključio je Juvančić.

– Družili smo se u Kazalištu i izvan njega, dok nas je naš profesor okupio. Nadam se da ćemo bar jedanput godišnje surađivati s njime– rekao je Branimir Vidić Flika koji tumači Oca.
– Predstavu smo priveli kraju zahvaljujući strogosti našeg profesora – dodao je Boris Matić.
Prvotno je u predstavi trebao glumiti Edi Jertec, no zbog njegove bolesti zamijenio ga je Trpimir Jurkić.

– Prije 6 dana Jasna Jukić me zvala mogu li uskočiti. Sutradan sam stigao. Cijeli glumački proces morali smo skratiti, neke smo stvari promijenili i nadam se da u petak neću smetati. Odnosno da se takav proces neće vidjeti na sceni – našalio se Trpimir Jurkić.

Ravnateljica Kazališta Marina Držića Jasna Jukić zaključila je kako se ovogodišnje kazališna sezona bavi temom oprosta, o čemu govori i prva premijera „Otac“.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija