Kultura

Kazališnu sezonu otvara psihološki triler “Otac”

Kazališnu sezonu otvara psihološki triler "Otac"

Predstava „Otac“ autora Elvisa Bošnjaka u režiji Joška Juvančića novi je premijerni naslov Kazališta Marina Držića. Predstava će se odigrati u petak i subotu, 19. i 20. listopada.

Scenograf i kostimograf je Marin Gozze, skladateljica Paola Dražić Zekić dok u predstavi igraju Branimir Vidić Flika (Otac), Zdeslav Čotić (Abel), Boris Matić (Florijan) i Trpimir Jurkić (Mrva).

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare održanoj ovog ponedjeljka, dramatičar i glumac Elvis Bošnjak, unutar drame „Otac“ suprostavlja dva svijeta – dobro i zlo odnosno Boga i Sotonu. Otac je psihološki zatvorski triler koji se vrti oko pitanja gdje je nož, dok drugi sloj donosi priču o čovjeku koji traži svoje pravo da bude čovjek bez obzira na strahotu zločina koji je počinio. Bošnjak se lucidno poigrava idejom da okorjeli zločinac, silovatelj, ubojica i pedofil na kraju svog puta traži oprost od Boga.

Otac je zapravo figura koja u svojoj ludosti ne nudi drugo rješenje osim da počini samoubojstvo nožem. Njegovi kolege iz čelije su u strahu, smatraju da se Otac vraća posljednju noć kako bi možda ubio nekog od njih trojice. Svaki od njih ima svoj razlog i svoje viđenje situacije, a u sebi nosi strah.

– Riječ je o trileru, punom dramskog naboja. Danas on je nerijetko dio crne kronike, tiskovina. Svaki od trojice glumaca dao je jednu svoju posebnost ovoj predstavi – naglasio je redatelj Joško Juvančić.
– Ovo je komad koji je na repertoar stavio našeg kolegu, glumca i pisca Elvisa Bošnjaka, koji je napisao nekoliko divnih komada. Sjetimo se samo njegove predstave „Nosi nas rijeka“. Dobro smo radili i mislim da ćemo u petak imati jednu zanimljivu predstavu – zaključio je Juvančić.

– Družili smo se u Kazalištu i izvan njega, dok nas je naš profesor okupio. Nadam se da ćemo bar jedanput godišnje surađivati s njime– rekao je Branimir Vidić Flika koji tumači Oca.
– Predstavu smo priveli kraju zahvaljujući strogosti našeg profesora – dodao je Boris Matić.
Prvotno je u predstavi trebao glumiti Edi Jertec, no zbog njegove bolesti zamijenio ga je Trpimir Jurkić.

– Prije 6 dana Jasna Jukić me zvala mogu li uskočiti. Sutradan sam stigao. Cijeli glumački proces morali smo skratiti, neke smo stvari promijenili i nadam se da u petak neću smetati. Odnosno da se takav proces neće vidjeti na sceni – našalio se Trpimir Jurkić.

Ravnateljica Kazališta Marina Držića Jasna Jukić zaključila je kako se ovogodišnje kazališna sezona bavi temom oprosta, o čemu govori i prva premijera „Otac“.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist