DuList IN

KATIJA GULJELMOVIĆ ‘Što sam starija, sve mi je draži moj zaštitnički dan’

KATIJA GULJELMOVIĆ 'Što sam starija, sve mi je draži moj zaštitnički dan'

‘Sveta Kata, snijeg na vrata!’, ‘Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića’, sve su to izreke koje se vežu uz blagdan svete Katarine Sinajske, svetice i mučenice. Obilježava se svakog 25. u studenom te označava među ostalim i početak priprema za božićno razdoblje. Posebnu radost stvara u srcu naše sugrađanke Katije Guljelmović koja s ponosom nosi svoje ime.

-Što sam starija, čini mi se da mi je sve draži moj zaštitnički dan. Slavimo Svetu Katarinu u kući već dugo godina jer su babe bile Kate, a po jednoj od njih sam dobila ime. Zbog toga mi je to i posebno, emotivno drago – rekla je Guljelmović. Blagdan Svete Kate svaki put započinje već u jutarnjim satima činjenjem prikala.

-Tog dana nam bude ‘kuća puna naroda’ jer nam dođu brojni prijatelji. Ako sam u mogućnosti, pođem negdje i na misu. Ako ne, onda uvijek pođem u nedjelju iza Svete Kate na misu kako bi zahvalila na svemu što imam i što nemam. Drugi čin je obilazak groblja moje babe… To mi je nešto što obavezno napravim za Svetu Katu – kazala je.

-Posebnu čar mi čini da već dugo godina na Svetu Katu počinje moj Advent. Tad ustvari počinjem sređivati kuću za Božić – ističe nam Guljelmović u čijoj je kući Božić uvijek posebno raskošan.

-I ove godine će biti raskošan, veselim se svakom detalju! Idem na jedno lijepo putovanje i jedva čekam vratiti se doma i staviti nove stvarčice na bor, ispod bora i po kući. Uvijek na putovanjima kupujem neke božićne stvari koje čuvam u svojoj kolekciji. To mi je nešto posebno drago. Nadam se da ću za 20-25 godina, kao stara none, sjediti kala bora i pričati djecu o Svetoj Kati i kako sam počela kititi bor na taj dan, ali im i ispričati odakle je koji balon – rekla je.

Svima koji danas slave imendan čestitamo današnji blagdan.

Pročitajte još

FOTO Zimska idila Jelene Ivanković u Finskoj

Dulist

Vikend u Luži bio je rezerviran za najmlađe filmaše

Dulist

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna pobjednik je Dore!

Dulist