Politika

KARLO GJURAŠIĆ Najvažnije nam je zadržati mlade ljude i stvoriti perspektivno mjesto za život

KARLO GJURAŠIĆ Najvažnije nam je zadržati mlade ljude i stvoriti perspektivno mjesto za život

Što Vas je potaknulo na kandidaturu za župana?
Potaknula me trenutna situacija i kriza u kojoj se nalazimo. Osjetio sam potrebu doprinijeti svojim radom, znanjem i prije svega velikim iskustvom vezanim za korištenje europskih fondova s kojima sam stalno u doticaju od 2008. godine.

Protekla je godina bila krizna, donijela je velike gubitke i porast nezaposlenosti. Na koji biste način vratili gospodarstvo u normalu?
Pandemija je značajno usporila gospodarske aktivnosti. Društvena izoliranost rezultirala je velikim padom broja turističkih noćenja. Županija mora stoga pomoći u stvaranju preduvjeta – protokola kako bi gosti mogli doći i osjećati se sigurno. U tu svrhu mora raditi aktivnu promociju kojom će upoznati turiste s mjerama za njihov siguran boravak. Uz državne potpore, županija treba osigurati poduzetnicima u turističkim djelatnostima povoljnije kredite ili bespovratna sredstva za pripremu sezone.

Koje konkretne mjere namjeravate usmjeriti na gospodarstvo u slučaju da budete izabrani?
S obzirom na visinu županijskog proračuna, većina projekata od ruralnog razvoja, marikulture, turizma, tradicijskih obrta i drugih ostvarivat će se sufinanciranjem iz EU fondova. Tijekom njihova programiranja za razdoblje 2021.–2027. vodit ćemo računa o potrebama županije u svrhu njezina gospodarskog oporavka.

Što mislite o boljem povezivanju naših pučinskih otoka Lastova i Mljeta te Elafita s kopnom?
To je jedan od preduvjeta za ravnomjeran razvoj županije. Bez kvalitetne povezanosti otoka, kako putničkom tako i teretnom vezom, nema ravnomjernog razvoja. Uvjeren sam da se temeljem Zakona o otocima i razvojnom politikom njihova povezanost može riješiti na adekvatan način, počevši od sigurnih pristaništa do brzih plovila, i sve se to može financirati sredstvima EU.

Na koji način želite poboljšati kvalitetu života u županiji?
Djeci ćemo osigurati besplatan predškolski odgoj, a svim dobnim skupinama besplatan sportski odgoj i rekreaciju, i to ne kroz klubove, koji su mahom orijentirani samo na perspektivnu djecu i rade na principu piramide, već kroz neprofitne udruge civilnog društva financirane iz EU fondova.

Što biste istaknuli kao najveću stvar koju biste napravili u sljedeće četiri godine?
Najvažnija stvar bit će nam zadržati mlade ljude i osigurati im ugodno i perspektivno mjesto za život. Mladima je prije svega potrebno omogućiti kvalitetno školovanje u našim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama i osigurati im mogućnost stjecanja specifičnih znanja i vještina potrebnih za naše podneblje i za uspješno savladavanje izazova današnjice. Mlade nećemo zadržavati samo socijalnim mjerama nego kvalitetnim ekonomskim programima. Omogućit ćemo im da završe pripravnički staž u tijelima županije ili pravnim osobama u njezinu vlasništvu (ustanovama i trgovačkim društvima), što je uvjet za daljnje razvijanje njihovih karijera i osiguranje egzistencije.

Što želite poručiti biračima za kraj?
Želite li da sve ostane kao do sada i da Hrvatska i dalje bude jedna od najcentraliziranijih država u EU, nemojte glasati za nas. Želite li pak da se županijom upravlja iz županije, da se barem 20 posto sredstava koje dobijemo iz EU fondova spusti direktno na regionalnu samoupravu, želite li ravnomjeran razvoj županije kojoj je u fokusu čovjek koji u svemu aktivno sudjeluje, onda je DUSTRA Vaš izbor! I najvažnije – prilikom izlaska na izbore pridržavajte se svih epidemioloških mjera jer zdravlje je najbitnije!

Izbori 2021.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist