Grad

Kakvu Uvalu želimo?

Kakvu Uvalu želimo?

Dubrovačko-neretvanska županija predstavila je viziju idejnog rješenja koncesije za prostor kupališta Uvale Lapad.

Budući da temeljem Zakona o pomorskom dobru Dubrovačko-neretvanska županija upravlja pomorskim dobrom, a Županijska skupština raspisuje natječaj za koncesiju, Županija je izradila smjernice za integrirano upravljanje morem i priobaljem.

– Uvala Lapad nije obično kupalište, riječ je o 2,5 hektara dragocjenog prostora koji je sastavni dio života Dubrovnika. Stoga smo odlučili da idemo s natječajem za idejno riješenje, kojim bi se trebao predvidjeti sadržaj, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić, dodavši kako će se na temelju tog idejnog rješenja raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a stavke iz idejnog rješenja bit će uvjet za dobivanje koncesije.

U proces su uključeni svi bitni čimbenici, od Grada Dubrovnika i Gradskog kotara Lapad do Društva arhitekata Dubrovnik, Destinacijskog menadžmenta i turističkih zajednica grada i županije, a nezavisno povjerenstvo će izabrati najbolje idejno rješenje.

Pročelnik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić naveo je neke od zahtjeva koji su sastavni dio prijedloga. Od izrađivača idejnog rješenja traži se da planirani sadržaji budu cjelogodišnjeg karaktera te da se broj montažnih objekata svede na minimum. Također, očekuje se osmišljavanje šetališta uz plažu te ostvarivanje uvjeta za dobivanje plave zastave.

Ivo Klaić iz Upravnog odjela za turizam dodao je kako je cijeli projekt temeljen na Zakonu o koncesijama i Zakonu  pomorskom dobru, te istaknuo da je za taj prostor moguće ishoditi sve potrebne dozvole.

Marija Kojaković iz Društva arhitekata Dubrovnik pozdravila je inicijativu Županije da u proces dodjele koncesije uključi sve relevantne čimbenike te kazala kako očekuje najmanje deset kvalitetnih idejnih rješenja.

– Ovakvu praksu treba nastaviti. Riječ je o izrazito kompleksnom prostoru koje mora postati atraktivno kroz cijelu godinu. Očekujemo etapno izvođenje radova, kazala je Kojaković.

Koncesija za Uvalu Lapad uvjetovat će minimalno građenje, poštivanje zelenih površina te krajobrazno uređenje sa sadržajima primjerenim kupalištu i rekreaciji.

Podsjetimo, već su dodjeljene koncesije za Sveti Jakov, Banje, Excelsior i Palace, a realizacija koncesije trebala bi započeti u jesen 2012. godine.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist