Aktualno

Kakvo nas vrijeme očekuje do Velike Gospe?

Kakvo nas vrijeme očekuje do Velike Gospe?

I danas ćemo se ‘pržiti’ na visokim temperaturama, budući da je za dubrovačko područje izdano narančasto upozorenje zbog iznimno visoke temperature. Prestanak djelovanja toplinskog vala se na Jadranu, kako u prognozi za N1 televiziju navodi meteorolog Bojan Lipovšćak, očekuje tek od utorka.

Evo kakvo nas vrijeme po njegovoj prognozi očekuje idućih dana, ali i za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza:
Azorska anticiklona i anticiklona iznad istočne Europe povezane su ujednačenim poljem visokog tlaka. Ciklone se premještaju prema istoku u zapadnoj visinskoj struji južnije od Islanda, a sjevernije od Norveške. Manja količina nestabilnog hladnog zraka koji je bogat vlagom prodire nad zapadnu i središnju Europu sjeverno od Alpa. Toplinski val sa suhim stabilnim vrućim zrakom južno je od Alpa nad našim krajevima i sporo se premješta prema istoku.
Očekujemo prestanak djelovanja toplinskog vala u unutrašnjosti već od nedjelje, a na Jadranu od utorka. Nestabilan hladan zrak prebacit će se preko Alpa u subotu i nedjelju nad sjevernu Italiju i Panonsku nizinu. Prodor hladnog nestabilnog zraka pratit će intenzivni atmosferski procesi uz grmljavinske pljuskove, mjestimičnu tuču i udare vjetra.
U subotu sunčano i vruće, navečer povećanje naoblake sa sjeverozapada koje će se u nedjelju ujutro proširiti na međurječje Save i Drave. Naoblačenje će biti praćeno grmljavinom, pljuskovima, udarima vjetra te manjim padom temperature zraka.
U unutrašnjosti je mjestimice uz granicu sa Slovenijom i planinskim krajevima Slavonije moguća tuča. Na Jadranu će se zadržati sunčano i vruće uz poslijepodnevni maestral. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti oko 18ºC a na Jadranu vruća noć s temperaturom iznad 24ºC. Najviše dnevne temperature od 33 do 38ºC.
U nedjelju nestabilno uz promjenljivu naoblaku, grmljavinske pljuskove i udare vjetra. Promjena vremena pod kraj dana zahvatit će i Jadran. Na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka mjestimice i olujna bura. Promjena vremena će se u obliku neverina premještati sa sjevernog prema južnom Jadranu. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od 14 do 18º, na Jadranu oko 22ºC. Najviše temperature zraka zraka u padu pa će u unutrašnjosti biti oko 25ºC a na Jadranu od 28 do 30ºC .

Od ponedjeljka hladnije pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prognoziramo promjenljivo oblačno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom. Krajem tjedna postupna stabilizacija vremena uz porast temperature i obilje sunca. Predviđamo stabilno, sunčano i toplo vrijeme za praznik Velike Gospe, a promjena vremena sa zahlađenjem, kišom i padom temperature izgledna je oko 17. kolovoza

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović