Grad

KAKVE ĆE PROMJENE U PROSTORU DONIJETI IZMJENE GUP-A? ‘Reže’ se visina: neboderi u Gruškom polju do 22 metra!

c mokosica radovi brdo zgrade 11

Dubrovnik skoro četiri godine čeka izmjene prostorno-planske dokumentacije koje bi konačno trebale staviti točku na ‘i’ prekomjernoj gradnji kojoj svjedočimo. No, tek nedavno pokrenule su se izmjene u tekstualnom dijelu GUP-a, a za one sveobuhvatne pričekat ćemo 2021. Najavio je to nedavno i sam gradonačelnik Mato Franković naglasivši kako se GUP mijenja u dva koraka.
—GUP u prvom koraku mijenjamo značajno u tekstualnom dijelu. Definirat ćemo i maknuti brojne dvojbene stvari, smanjit ćemo katnost i iskoristivost određene površine, a sve kako bismo uveli mjeru. Međutim, to nije dovoljno, potrebno je izmijeniti i cjelokupni GUP, što ide u siječnju – rekao je. Upravo ovih dana, a zaključno s 21. studenog traje javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. Odlučili smo stoga ‘poviriti’ u ovaj izuzetno važan prostornoplanski dokument i vidjeti kakve bi to promjene trebao donijeti.
Inače, prvotno su se izmjene pokrenule radi planiranja sadržaja od interesa za Grad Dubrovnik u cilju stvaranja preduvjeta za realizaciju dječjeg vrtića u Komolcu, smještaja za liječnike unutar zone kompleksa Opće bolnice Dubrovnik, javnih garaža na području Grada Dubrovnika, rekonstrukcije i nadogradnje prometne mreže uz obalu Rijeke dubrovačke i rekonstrukcije prometnice do tvrđave Imperijal na Srđu, ali i radi implementiranja zona sanitarne zaštite izvorišta Omble. Naknadno se krenulo u otklanjanje uočenih nedostataka i neusklađenosti pojedinih dijelova Odredbi za provođenje GUP-a. Uvodi se tako detaljan i nedvosmislen pojmovnik za sve urbanističko-tehničke parametre plana, preispituju se način i uvjeti gradnje i rekonstrukcije u svim zonama, pojašnjava pojam tihog obrta, ograničavaju se stambeni i turistički sadržaji u zonama proizvodne i gospodarske namjene te se radi korekcija udaljenosti podzemne etaže od javne prometnice. Redefiniraju se i uvjeti udaljenosti građevina od granica građevinske čestice, kao i uvjeti uređenja građevinske čestice (promet, odvodnja i sl.).

Više pročitajte u tiskanom izdanju DuLista koji je na štandovima od utorka.

Pročitajte još

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić

Pročelnica Ivana Brnin na panelu o Smart City rješenjima

Dulist