GradUrednički izbor

ČEKA SE JOŠ SAMO NATJEČAJ Zavirili smo u stanove za 43 mlade obitelji

ČEKA SE JOŠ SAMO NATJEČAJ Zavirili smo u stanove za 43 mlade obitelji

Zavirili smo u nove stanove za branitelje i mlade obitelji u Novoj Mokošici čija je izgradnja trenutno u završnoj fazi. Ukupno 108 stanova nalazi se u četiri identične zgrade od kojih svaka ima šest nadzemnih etaža (sa po 27 stanova), kao i dvije podzemne etaže sa spremištima i garažama. Naime, svaka zgrada ima od 70 do 80 parkirališnih mjesta. Upravo to je veliki plus u cijeloj priči jer svaki stan, ovisno o kvadraturi, ima jedno ili dva parkirna mjesta. ‘Ne moraju se brinuti o parkingu’, ističe pročelnik Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski koji nas je proveo ovim novim objektima. Već je poznato kako se izgradnja ovih novih stambenih objekata u Novoj Mokošici realizira u suradnji s Ministarstvom branitelja, a od 108 stanova njih 65 bit će dodijeljeno hrvatskim braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, dok će 43 stana pripasti Gradu Dubrovniku. Oni će se dalje prema modelu ‘Dubrovačke stanogradnje’ dodijeliti u najam mladim dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina. Inače, nisu svi stanovi iste veličine. Budućim su stanarima na raspolaganju garsonijere te najveći, oni trosobni stambeni prostori, odnosno kad govorimo o ‘kvadraturi’ – veličina stanova se kreće od četrdesetak do stotinjak metara kvadratnih.
-Recimo, trosobni stan ima okvirno od 70 do 80 kvadrata. Ali uz to, ima pripadajuća dva parkirna mjesta i ostavu od dva do tri kvadrata – naglašava Todorovski ističući kako svaki od stanova ima veću ili manju taracu, s pogledom na jug i sunčanu stranu. Svaki stan je opremljen po sistemu ‘ključ u ruke’, tako da novi stanari moraju ‘jedino’ unijeti namještaj.
-Stanovi su sada u potpunoj gotovosti. Sve je opremljeno s visokokvalitetnim materijalima i u visokim standardima. Postavljeni su parketi, pločice i svaka kupaonica je kompletno završena. Svaka prostorija u stanu opremljena je dizalicama topline za grijanje i hlađenje – reći će Todorovski.

Probijen rok
Izgradnja projekta vrijednog 74 milijuna kuna plus PDVzapočela je u studenom 2018. godine. U prosjeku je svakodnevno na gradilištu bilo stotinjak ljudi.
-Imali smo problema za vrijeme koronavirusa po pitanju dobave materijala i dolaska ljudi te u organizaciji pojedinih radova. Bilo je malo usporeno i nešto što nismo mogli kontrolirati – naglašava Todorovski. Inače, predviđeni rok izvedbe bio je 18 mjeseci.
-Međutim, došlo je produljenja rokova zbog teškog terena i nekih stvari koje se nisu mogle predvidjeti projektom, kao što su podzemne vode. Trebali su radovi biti gotovi u svibnju 2020., uključujući onda još dodatnih par mjeseci za uporabnu dozvolu i tehnički pregled – rekao je Todorovski. Kako stvari stoje, u studenom ove godine bit će dovršeni svi radovi na zgradama. Nadalje, trenutni prioritet je izgradnja pristupne ceste. Radovi na ovoj šest milijuna vrijednoj investiciji Grada Dubrovnika su u tijeku.
-Cesta neće biti gotova u studenom, nego će se sve skupa, prema planu, privesti kraju sredinom siječnja iduće godine. Tada se očekuje i završetak izgradnje kompletne infrastrukture oko zgrade – vode, kanalizacije, struje, javne rasvjete, nogostupa… Nakon toga će se izvršiti ispitivanja za zgrade. Onda će se pristupiti tehničkom pregledu zgrade i ceste da bi se dobila uporabna dozvola. To očekujemo krajem prvog mjeseca, odnosno početkom veljače 2021. godine – rekao je Todorovski. Dakle, stanovi za mlade u Mokošici tako bi trebali biti gotovi do veljače, a dotad se brusi odluka o uvjetima.

Prvi ovakav model
Zamjenica pročelnice Ureda za poslove gradonačelnika i voditeljica tima za pripremu Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada mladim obiteljima Ivana Brnin naglašava kako je Grad Dubrovnik prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja pod zajedničkim nazivom ‘Dubrovačka stanogradnja’, a u svrhu zadovoljavanja stambenih potreba mladih i mladih obitelji.
-Važno je naglasiti kako se ovdje ne radi o zbrinjavanju socijalno ugroženih jer već postoje modeli zbrinjavanja i programi koje Grad Dubrovnik provodi pa samim time ni naglasak nije na socijalnim kriterijima, već se prednost daje mladima – kaže Brnin za DuList. Jedan od kriterija je da podnositelj zahtjeva mora biti mlađi od 45 godina.
-Sama Odluka propisuje sve uvjete, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za najam stanova s mogućnošću kupnje istih. Putem bodovanja prednost se daje obiteljima s djecom, osobama s invaliditetom, boduje se duljina podstanarstva kao i duljina prebivališta na području grada Dubrovnika – naglašava Brnin. Ideja je da se stanovi daju u najam na određeno vrijeme od 10 godina te da se nakon isteka roka od 10 godina, pod uvjetom da su uredno podmirivali sve svoje ugovorne obveze, uplaćena najamnina uračuna u iznos kupoprodajne cijene. Cijena najamnine i cijena otkupa bit će poznata pri samom sklapanju ugovora.
-Cilj je da Grad Dubrovnik sukladno svim zakonskim propisima ponudi cijenu u iznosu od 1350 eura po metru kvadratnom te cijenu najma u iznosu od 1500 kuna mjesečno – ističe Brnin.

Do kraja godine na Gradskom vijeću
Inače, s ciljem da se zainteresirana javnost upozna s navedenim modelom i samim Nacrtom Odluke, provelo se i savjetovanje s javnošću.
-Savjetovanje s javnošću je bilo otvoreno mjesec dana i veliki broj naših sugrađana se javio sa svojim prijedlozima i komentarima. Primjerice, kriterij da osoba nije u posljednjih 10 godina darovala, prodala ili otuđila nekretninu u svom vlasništvu podignut je na 15 godina upravo temeljem prijedloga jednog našeg sugrađanina putem javnog savjetovanja. Svakodnevno dobivamo upite zainteresiranih građana, budući je u gradu Dubrovniku cijena kvadrata, ali i najma već dugi niz godina problem s kojim se posebice mladi i mlade obitelji susreću. Trenutno građane najviše zanima gdje mogu pronaći obrasce, gdje se mogu prijaviti i sl – naglašava Brnin. Kako bi dobili što kvalitetniju i pravedniju Odluku, navedeni Nacrt je po završetku javnog savjetovanja dostavljen na raspravu vijećnicima Gradskog vijeća te su vijećnici na 33. sjednici bili u mogućnosti dati svoje mišljenje, primjedbe i prijedloge za poboljšanje Odluke.
-Ono na što sam osobno ponosna kao i moje kolegice koje su radile na samom Nacrtu Odluke jest da su svi vijećnici bili složni u jednom, a to je da je Odluka uistinu pravična, kvalitetna te da je jedina namjera ove Odluke da stanovi uistinu dospiju u ruke obiteljima kojima je on najpotrebniji. Vijećnici su imali dosta slične komentare, kao i naši sugrađani putem javnog savjetovanja – rekla je Brnin. Svi komentari i prijedlozi su obrađeni te slijedi sastanak s klubovima vijećnika na kojem će još jedanput proći sve kriterije.
-Naravno, svi prijedlozi koji budu u skladu s pozitivnim propisima, ali i u skladu sa samom idejom ovog modela bit će prihvaćeni – naglasila je Brnin. Potom će se konačna verzija Odluke dostaviti Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje na jednu od sljedećih sjednica, sigurno do kraja ove godine, navodi Brnin.
-Nakon usvajanja navedene Odluke od strane Gradskog vijeća pokrenut će se objavljivanje Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva. Javni poziv će se objaviti u tjednom listu i na službenim stranicama Grada Dubrovnika s točno određenim podacima o stanovima koji se daju u najam s mogućnošću kupnje kao i obrascima, uvjetima, mjerilima, rokovima i procedurama – objašnjava nam voditeljica tima za pripremu Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada mladim obiteljima. Stanovi u Mokošici, kaže, tek su početak realizacije ovog plana i politike ove gradske uprave prema mladima i mladim obiteljima.

Iz tiskanog izdanja od 11. studenog

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist