DuList IN

KAKVA ŠTETA Unatoč svim nagradama i priznanjima ‘Murina’ nije hrvatski kandidat za Oscara

KAKVA ŠTETA Unatoč svim nagradama i priznanjima 'Murina' nije hrvatski kandidat za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je nedavno igrani film ‘Tereza37’ Danila Šerbedžije za hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, umjesto višenagrađene ‘Murine’ Antonete Alamat Kusijanović. Na konferenciji za novinare Goran Ribarić predsjednik komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD) koja je odlučivala o hrvatskom kandidatu rekao je kako je ‘Šerbedžijin film izabran među njih sedam, s većinom glasova u drugom krugu’, piše Direktno.hr.

Konkurencija je ove godine bila prilično jaka, s filmovima poput ‘Murine’ mlade dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Cannesu za najbolje debitantsko ostvarenje. U konkurenciji su bili i film ‘Zora’ Dalibora Matanića, ‘Zbornica’ Sonje Tarokić, ‘A bili smo vam dobri’ Branka Schmidta, ‘Plavi cvijet’ Zrinka Ogreste,te dokumentarac ‘Ljubav oko svijeta’ Anđele i Davora Rostuhara.

Producent Fran Juraj Prižmić na Facebooku je komentirao da je ovogodišnji izbor ‘sramota bez presedana’. Izbor hrvatskog kandidata za Oscara počeo je loše za komisiju. Prvog dana projekcija jedna se članica komisije, prema pisanju medija, povukla iz sudjelovanja u odabiru filma zbog ozbiljnih zdravstvenih problema zbog kojih je morala na hospitalizaciju. Na njezino je mjesto došla zamjenska članica komisije i proces projekcija i glasanja bio je nastavljen.

Članovi Komisije HDFD-a, njih 15, u četvrtak 7. listopada tajnim glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučili su da će film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije, producentske kuće Focus Media, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 94. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Tportal objavio je i da su znali i kako je, nakon svih odgledanih filmova, u prvom krugu ‘Murina’ imala šest glasova, a film ‘Tereza37’ pet. To nije bilo natpolovično pa se ušlo u drugi krug, gdje se rezultat obrnuo u korist filma Danila Šerbedžije, sina Rade Šerbedžije. Naime, ‘Tereza37’ dobila je osam glasova dok je ‘Murina’ ostala na sedam.

Izbor filma nije prošao u lijepom ozračju

Fran Juraj Prižmić istaknuo je za Tportal da su izbori za hrvatskog kandidata za Oscar namješteni, a da procesima ‘dirigiraju’ redatelj Ivan-Goran Vitez kao predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika, čija komisija bira film tajnim glasanjem, te njegova zamjenica, glumica Lana Barić koja je ujedno i scenaristica izabranog filma ‘Tereza37’. I tu nije stao s optužbama.

Naime, Prižmić tvrdi i da tajnik HDFD-a Sven Španić, koji je pod direktnim utjecajem Viteza i od njega dobiva neopravdane bonuse i dodatke na svoju plaću, je taj koji naziva članove društva i pita ih žele li biti u komisiji.

Prižmić, ukratko, tvrdi da Vitez preko HDFD-ovog tajnika Španića utječe na rezultate glasanja (koje je tajno) tako da u komisiju bira isključivo svoje, kako ih naziva Prižmić, ‘poslušnike’, te onda posredstvom njih lobira da određeni film bude odabran.

Podsjetimo film Antonete Alamat Kusijanović ‘Murina’ dobio je u lipnju na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

To je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program ’15 dana autora’ (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist