Županija

Kako žive i rade mladi na hrvatskim otocima?

Kako žive i rade mladi na hrvatskim otocima?

DEŠA – Dubrovnik je u ponedjeljak, 27. listopada održala okrugli stol u Dubrovniku na temu „Kvaliteta života i zapošljivost mladih osoba na udaljenim otocima“.

Okrugli stol je održan u okviru projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ kojeg  sufinancira Europska unija kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, shemu za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška programima organizacija civilnoga društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine“.

Ključnim dionicima predstavljene su projektne aktivnosti te premijerno prikazani filmovi nastali kroz projektnu aktivnost: zagovaračka kampanja- mladi za mlade “Poruka u boci“ (svih 25 kratkih filmića može se vidjeti na FB grupi „Promicanje zapošljivosti mladih osoba na geografski udaljenim/izoliranim otocima“).

Također, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područni ured Dubrovnik Vedran Kastrapeli upoznao je sudionike okruglog stola s trenutnom situacijom mladih osoba na tržištu rada na području Dubrovačko neretvanske županije i pripadajućim otocima.

– Rasprava je bila žustra, optimistična, a svi ključni dionici složili su se kako su mladi na otocima bogatstvo, a ne teret, te je potrebno više ulagati napore u njihov ostanak na matičnim otocima. Kako bi uspjeli u toj namjeri potrebno je jačati institucije i civilno društvo na otocima, provesti funkcionalnu i financijsku decentralizaciju kako od države tako i županije, te kako je za rješavanje problema u zajednici ključna međusektorska suradnja – ističu iz udruge DEŠA.

Projekt „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski udaljenim otocima“ provodi se u tri županije, te je slijedeći okrugli stol planiran 7. studenog u Splitu, kako bi ključni dionici iz civilnog društva i institucija sjeli za stol i predložili daljnje korake u očuvanju mladih ljudi na našim otocima.

Kratke filmove nastale kroz projekt „promicanje zapošljivosti mladih osoba na geografski udaljenim /izoliranim otocima“ mogu se pogledati na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/groups/664980736888418/756645614388596/?notif_t=like

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist