Zanimljivosti

Kako se suočiti s najtežim bolestima?

Kako se suočiti s najtežim bolestima?

Hrvatska liječnica u Padovi, članica tima za transplantaciju jetre u Sveučilišnoj bolnici, dr. Nela Sršen predstavila je večeras u Sponzi svoju knjigu „Rak na duši – Kako pobijediti bolest i izboriti se za život“.

Knjiga sadrži savjete za suočavanje s najtežim bolestima u kojoj autorica opisuje svoje bitke sa smrću, kako vlastitu, u kojoj se nakon kliničke smrti vratila u život, tako i svojih pacijenata.
Koju terapiju izabrati? Što nam nudi konvencionalna medicina, a što nekonvencionalni pristupi liječenju? Kako pogoditi uspješan i najprikladniji način liječenja koji nam može vratiti zdravlje? Je li moguće izliječenje od teških bolesti? Pitanja su kojima se Sršen bavi u svojoj knjizi.

Konvencionalna medicina interpretira nastajanje bolesti kao promjenu koja je posljedica vanjskih
utjecaja. Drugi pristup interpretira bolest kao izraz teške i duboke nelagode tijela u kojem se izražava vitalna energija duha i duše. U svakome od nas postoji energija koja liječi, a aktiviraju je pozitivne misli, vjera u ozdravljenje, ljubav prema sebi i drugima. Mi smo pritom glavni protagonisti i učimo se postizanju povjerenja u vlastito tijelo, s poniznošću, upornošću i strpljenjem. To je tajni ključ koji otvara put ozdravljenju, kojim svatko od nas može postići unutarnji mir, blaženost i zdravlje, stoji na web stranici Nele Sršen. 

– Pitao sam se kojoj vrsti pripada ova knjiga. Mogu reći da je ovo knjiga koja ujedinjava više komponenti. Ona otvara put egzistenciji, služi i vrsnom znanstveniku i kirurgu. Dr. Sršen u ovoj knjizi pokušava odgovorit na pitanje kako pobijediti bolest, ali nije dala odgovore jer oni nisu jednostavni i jednoznačni. Knjiga se temelji na osobnom iskustvu što je njen veliki značaj ali i na drugim aktivnostima, svjesnim i podsvijesnim. Knjiga je duboko produhovljena ali nije vjerski priručnik, poziv na vjeronauk, već govori o Bogu kao poveznici vjernika i nevjernika, religija i kultura. Ova knjiga veliča nadu – istaknuo je prof.dr. Asim Kurjak, dekan Medicinskog fakulteta Međunarodnog sveučilišta u Dubrovniku.

– Promocija s malim ljudima koji su prošli bitku s oboljelima, za mene je dodatno i neopisivo bogastvo. Kad sma napisala knjigu bojala sam se kritika jer nije lako govoriti o bolestima i liječenju i stavljati pod upitnik konvencionalnu medicinu i kemoterapiju. Naglasak stavljam na ljudskom biću, opisujem kako je ono formirano, jer ono nije bolesni organ i tijelo, ono iza sebe ima jedinstveno i neponovljivo životno iskustvo. Bolest je nešto što nam daje do znanja da moramo stati i razmisliti zašto u tom trenutku smo oboljeli upravo od te bolesti – naglasila je dr. Sršen.  

Na predstavljanju su govorili i intendant DLJI Ivica Prlender, te Vjera Šuman i Pero Vićan.

Dr. Nela Sršen ugledna je liječnica, kirurginja, članica tima za transplantaciju jetre Sveučilišne bolnice u Padovi. Rođena je u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu, a medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija je upisala i specijalizaciju iz opće kirurgije, tijekom koje je bila i u New Yorku.

Nakon specijalizacije je postala članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D’Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije dr. Nela Sršen pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. predavač je i mentor specijalizantima opće kirurgije.

Dr. Nela Sršen istaknuta je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. 
Pomogla je također dolasku na usavršavanje u Sveučlišnoj bolnici u Padovi brojnim liječnicima iz Hrvatske, uključila se u edukaciju liječnika-kirurga u programima transplantacije u Bosni i Hercegovini te se uključila u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Zbog osobitog humanitarnog zalaganja Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je 1999. Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a u srpnju 2004. je na preporuku Predsjednika Stjepana Mesića proglašena počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist