Zanimljivosti

Kako odgajati 16-ero djece?

Kako odgajati 16-ero djece?

Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije organiziralo je tribinu na temu „Izazovi odgoja djece“ u petak 28. lipnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Predavači su bili obitelj Postigo-Pich, gosti iz Španjolske, članovi španjolske udruge Obiteljskog obogaćivanja, a sudjelovali su i Jozefina Skelin, predsjednica hrvatske Udruge Obiteljskog obogaćivanja, te dr. Željka Markić, članica udruge Obiteljskog obogaćivanja. Moderator večeri bio je Vjeran Martić, pročelnik Ureda dubrovačkog biskupa.
 
Na početku okupljene je pozdravio dr. don Stanko Lasić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije izrazivši radost činjenicom da je ova tema zainteresirale mnoge. Uz bračni par Postigo-Pich posebno je pozdravio dr. Markić nazvavši je „braniteljicom kršćanske obitelji“ i zahvalivši joj na njezinom uspješnom „junačkom zauzimanju za obitelj“ koje je dovelo do toga  da se protivnici obitelji danas ne boje svećenika ili biskupa, već snage 750 000 laika.
 
Španjolski bračni par Postigo-Pich govorio je o svojim iskustvima u odgoju svoje 16-ero djece. Inspirativno i živopisno su opisali situacije iz svog svakodnevnog života u kojem djeca dobivaju poruku da svojom voljom i trudom mogu prevladati sebičnost i živjeti u okružju u kojem se natječu tko će biti od veće pomoći i potpore svojoj braći i sestrama.

Otac obitelji govorio je o filmu snimljenom o njihovoj obitelji koji je prikazan na početku. Nakon toga govorio je o susretu s bolešću u obitelji, budući im je jedno dijete nedavno umrlo u dobi od 20 godina od srčane mane (a dvoje još u ranijoj dobi, tako da su zapravo roditelji 18-ero djece), naglasivši snažno iskustvo pouzdanja u Boga. Kazao je da je temelj života razumjeti Božju ljubav prema čovjeku, te onda iz te ljubavi čovjek ljubi i drugog čovjeka, supruga/suprugu, djecu, a na taj način se može i otvarati novom životu koje je zapravo dioništvo u Božjem stvaralaštvu.

Majka obitelji govorila je o praktičnoj dimenziji obiteljskog života sa 16-ero djece, od jutarnjeg buđenja sve djece prolaskom kroz sobe i pjevanjem marijanske pjesme, do jasne podjele dužnosti među djecom kako bi sve funkcioniralo, a dužnosti se mijenjaju nakon određenog vremena, tako da svatko prema svojoj dobi na razne načine sudjeluje u svakodnevnim dužnostima. Također, svako mlađe dijete ima jednog starijeg brata ili sestru „zaduženog“/“zaduženu“ za njega ili nju, što pomaže organizaciji u tako mnogobrojnoj obitelji, ali i uči djecu odgovornosti.

Naglasili su važnost zajedničkog obroka i razgovora, kazavši: „Ako za vrijeme večere roditelji gledaju televiziju, a dijete tipka poruku na mobitelu, onda se ne upoznajemo. Ako se ne poznajemo, ne možemo se ni voljeti!“
 
Jozefina Skelin, predsjednica hrvatske udruge Obiteljskog obogaćivanja ukratko je predstavila cjelokupni projekt koji djeluje i u Hrvatskoj. Udruga predstavlja roditelje koji, kroz dublji odnos u braku i bolji odgoj djece, želje više uložiti u svoje obitelji. Temeljna zadaća programa Obiteljskog obogaćivanja je promicanje osobnog i bračnog napretka supružnika te pružanje pomoći roditeljima u odgoju djece. Cilj programa Obiteljskog obogaćivanja je da bračni parovi, tijekom rasprave o odgojnim pitanjima vezanima uz njihovu djecu, u prijateljskom okruženju, otkriju bogatstvo obiteljskog života u smislu osobnog razvoja. Program je namijenjen roditeljima i bračnim parovima. Sastavljen je od različitih modula koji se proučavaju po metodologiji najprikladnijoj za učenje odraslih osoba, a to je proučavanje slučaja (case study). Slučajevi su temeljeni na stvarnim životnim situacijama iz obiteljskog života.
 
Željka Markić je zahvalila svima u Dubrovniku koji su se zauzeli oko Zdravstvenog odgoja i referenduma o obitelji na njihovim uloženim snagama i slobodnom vremenu. Naglasila je da je, osim zakonske regulative, nužno i osobno zauzimanje svakog pojedinca da bude bolji, jer zakoni nisu dovoljni.
 
Večer je zaključio moderator Vjeran Martić najavivši početak projekta Obiteljskog obogaćivanja i u Dubrovniku od jeseni ove godine.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist