Grad

KAKO NA KRAJ S ‘DŽUNGLOM I PRAŠUMOM’ Strah me, već su nam miševi ušli u stan!

MOKOŠICA

Stan do mene je napušten, na njega bacaju smeće s prilaza, ali tu ne možemo ništa. Naš stan je u prizemlju, i jednostavno me strah – počinje svoju priču Manuela Rački, naša sugrađanka čija obitelj živi u Mokošici u stambenoj zgradi na adresi Između dolaca 11.

Njezin problem, kaže, traje već neko vrijeme, a dok je nekome hortikulturno uređenje okoliša ‘zadnja rupa na svirali’, njoj je životni problem.
– Pogledajte na što liči to oko zgrade. Sve je zaraslo, to je ‘džungla’. Nekoliko puta smo pokušali inicirati rješenje problema preko predstavnika zgrade i stanara, ali nije bilo uspjeha. Uvijek bi se nešto kao dogovorilo, a onda kada je bilo vrijeme za raditi nitko ne bi došao. Jednostavno me strah da će mi ući nekakva životinja, postaje toplije, bude se zmije – kaže Manuela te dodaje kako ne mogu tijekom ljeta ‘zabubati sve prozore i vrata’.

– U tu ‘prašumu’ se baca smeće, tu ima svega. Moj pokojni muž je to čistio, mi u prizemlju to moramo održavati, ali ne mogu više to raditi. Ne vidim zašto bi ja to morala sama činiti, a nemam novaca da plaćam Vrtlara ili nekog čovjeka da to radi. To je okoliš cijele zgrade – ogorčena je naša sugrađanka.

– Cijela Mokošica se angažira i očisti oko zgrade, jedino kod nas to ovako izgleda. Boli me ta nepravda da smo mi u prizemlju nitko i ništa. Ja nisam lijena, ali ne mogu to i neću svake godine raditi. To je postala tolika prašuma da tu mora doći kamion i to odradit kako treba. Stanova u toj zgradi ima 47, ali nikome očito nije u interesu to napraviti. Pa nije to moje zemljište, to je bezobrazno – kaže Rački te dodaje kako je svojedobno kontaktirala i Vrtlar, no kako joj je rečeno da ‘oni to neće raditi jer je to zemljište zgrade, a ne javna površina.’

– Nama su već miševi ulazili u stan, shvatite da me strah – kaže Rački te dodaje kako je pokušala i preko predstavnika zgrade, ali bez uspjeha.
– Stanari zgrade do naše su se stavili i skupili novce i zamijenili i vrata i opiturali zgradu, a kod nas je ovakva situacija – ogorčeno zaključuje Rački.

Ćerimagić: Nije bilo odaziva
Za komentar svega kontaktirali smo i predstavnika stanara zgrade, Edina Ćerimagića.
– Jednostavno nije bilo odaziva. Kad bi se dogovorila ta akcija, došlo bi dvoje ljudi, a kad bi oni vidjeli da su jedini došli i oni se pokupe. Ja sam da budem nekome rob, nema smisla – rekao nam je Edin Ćerimagić te istaknuo kako on odnedavno više nije predstavnik stanara.
– Naša zgrada jest u sustavu Domouprave i mi plaćamo tu pričuvu, ali nisam osobito zadovoljan. Neke stvari koje smo inicirali da se naprave jednostavno ne budu napravljene. Neke ponude za radove nikad nismo ni vidjeli – ističe Ćerimagić te dodaje kako nije odgovornost samo na ljudima koji trebaju to očistiti nego i onima koji to prljaju.
Novi predstavnik stanara Mladen Safret pak kaže kako će se u sređivanje okoliša pristupiti nakon što to dopuste vremenske prilike.
-Bit će sad kad prestanu kiše. Sredit će se to, napravit ćemo akciju. Treba okupiti stanare i napraviti to, ne mogu ja sam to napraviti – poručuje Safret.

Vrtlar: Nije naš posao
Upit o tome može li u ovom slučaju intervenirati Vrtalr poslali smo i direktorici Ani Matušić.
‘Vrtlar svake godine s Gradom Dubrovnikom sklapa Ugovor o održavanju javnih zelenih površina. U navedenom ugovoru su precizno naznačene sve javne zelene površine koje Vrtlar ima obvezu održavati. Slijedom navedenog, u ulici Između dolaca, Vrtlar d.o.o. održava zelenu površinu iznad kontejnera od smeća (preko puta velikog rogača). Zelenilo oko zgrada u navedenoj ulici je u vlasništvu zgrade, a što pak znači da stanari sklapaju ugovor s Domoupravom i izdvajaju sredstva za pričuvu iz kojih se onda financira uređenje zgrade i okoliša. U ovom slučaju stanari bi, preko svog predstavnika zgrade, trebali ovlastiti Domoupravu da putem ponuda, a sukladno zakonu, zatraži najpovoljnijeg izvođača za izvođenje hortikulturnih radova. Nakon odabira najpovoljnijeg izvođača, pristupa se izvođenju radova koji se plaćaju iz sredstva pričuve’, poručuju pak iz Vrtlara.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist