Zanimljivosti

Kako kriminalci vrebaju djecu na Internetu

Kako kriminalci vrebaju djecu na Internetu

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera područja su na internetu, koje vas, ako niste dovoljno oprezni, mogu skupo stajati.

Pokazalo je to istraživanje koje je nedavno provela tvrtka B2B International, a najčešće žrtve u cijeloj priči su djeca, prenosi index.

Istraživanje je pokazalo da djeca u Hrvatskoj najviše posjećuju društvene mreže, na drugom mjestu su, vjerovali ili ne, pornografske web stranice. Slijede stranice na kojima možete obaviti online trgovinu te razni forumi. A to su područja na kojima najčešće vrebaju cyber kriminalci, upozorava direktor tvrtke koja proizvodi programe zaštite Dragan Martinović.

"Glavno pitanje ovdje je jesu li njihovi roditelji upoznati s tim ili ne", ističe Martinović.

Gotovo svaka obitelj u Hrvatskoj posjeduje barem jedno računalo, pametni telefon ili tablet. Kontrola onoga što djeca čine na mreži svih mreža tim je teža. Tu donekle može pomoći tzv. Parental control program, na temelju kojeg roditelji mogu ograničiti pristup određenim web stranicama ili slanje određenih podataka.

"Broj recimo računa kartice, da li je to recimo dan rođenja, u koju školu idu, kada se vraćaju kući. Te informacije koje se mogu zloupotrijebiti zaustavljaju se već na prvom koraku kako se ne bi producirale na internetu", pojašnjava  Martinović.

No lukavost cyber kriminalaca teško je pratiti, pa čak i bezazlena poruka na društvenoj mreži može vas skupo stajati.

"Može jednostavno poslati zahtjev poput pitanja – Oprosti, dva dana unatrag bio sam sa tvojim ocem koji mi je posudio novac. Daj mi samo broj njegovog računa da mu uplatim preko banke", kaže Martinović.

Iako su programi zaštite svakim danom sve pouzdaniji, na internetu nažalost nikad niste sigurni. Stoga, pripazite koje podatke razmjenjujete na društvenim mrežama.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist