Hrvatska

Mjenjačnicama je promet drastično pao, dio ih je već stavio ključ u bravu

Mjenjačnicama je promet drastično pao, dio ih je već stavio ključ u bravu

Procjenjuje se da će oko tisuću mjenjačnica staviti ključ u bravu. Ove koje rade, više ne mijenjaju kune, iako ih građani još donose. Najviše je sada transakcija u dolarima i švicarskim francima, koji se mijenjaju u eure, prenosi Novi List.

Mjenjački poslovi jedan su od sektora koje je uvođenje eura najviše pogodilo jer je glavnina posla ovdašnjih mjenjačnica otpadala na zamjenu kuna u eure i obratno, a otkad smo dio eurozone – taj je segment doslovno nestao.

Iako je kuna još u optjecaju tijekom ova prva dva tjedna ove godine, mjenjačnice je više ne primaju. Od Nove godine kune je za eure moguće zamijeniti samo u bankama, Pošti ili Fini i tako će biti do kraja 2023.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske narodne banke, 1.147 ovlaštenih mjenjača kojima je HNB dao odobrenje za rad. Imaju oko 3.500 poslovnica i zapošljavaju na desetke tisuća ljudi. Procjenjuje se da će od tog broja ovlaštenih mjenjača njih oko tisuću staviti ključ u bravu.

Hrvatska narodna banka je podsjetila da je kunsku gotovinu i dalje moguće zamijeniti u poslovnim bankama. Kažu da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena će se moći izvršiti bez naknade za neograničen broj komada.

– Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali plaća se naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, ističe HNB.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist