Hrvatska

Mjenjačnicama je promet drastično pao, dio ih je već stavio ključ u bravu

turisti mjenjacnica03

Procjenjuje se da će oko tisuću mjenjačnica staviti ključ u bravu. Ove koje rade, više ne mijenjaju kune, iako ih građani još donose. Najviše je sada transakcija u dolarima i švicarskim francima, koji se mijenjaju u eure, prenosi Novi List.

Mjenjački poslovi jedan su od sektora koje je uvođenje eura najviše pogodilo jer je glavnina posla ovdašnjih mjenjačnica otpadala na zamjenu kuna u eure i obratno, a otkad smo dio eurozone – taj je segment doslovno nestao.

Iako je kuna još u optjecaju tijekom ova prva dva tjedna ove godine, mjenjačnice je više ne primaju. Od Nove godine kune je za eure moguće zamijeniti samo u bankama, Pošti ili Fini i tako će biti do kraja 2023.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske narodne banke, 1.147 ovlaštenih mjenjača kojima je HNB dao odobrenje za rad. Imaju oko 3.500 poslovnica i zapošljavaju na desetke tisuća ljudi. Procjenjuje se da će od tog broja ovlaštenih mjenjača njih oko tisuću staviti ključ u bravu.

Hrvatska narodna banka je podsjetila da je kunsku gotovinu i dalje moguće zamijeniti u poslovnim bankama. Kažu da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena će se moći izvršiti bez naknade za neograničen broj komada.

– Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali plaća se naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, ističe HNB.

Pročitajte još

ŠKOLSKA GODINA 2024./2025. Saznajte kada počinje i završava te koliko je praznika

Dulist

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist