Zanimljivosti

Kako je Dubrovnik zaboravio Sv. Vlaha

Kako je Dubrovnik zaboravio Sv. Vlaha

Oruđe obrane u ratu, i spomenik slobodi u miru, gliser Sv.Vlaho Odreda naoružanih brodova postao je kroz posljednje desetljeće još nešto – gradsko ruglo.

Naime, nakon što ga je još 2002. postavila Udruga dragovoljaca HRM-a podružnica Dubrovnik brod je konstantno bio na udaru vremenskih (ne)prilika, što je u konačnici, zbog neodgovarajućeg održavanja nažalost, rezultiralo stanjem kakvo svjedoče fotografije duLista.

Tragedija je tim veća što je iz Grada Dubrovnika, 8. svibnja 2012. godine, odgovarajući na upit lokalne televizije, stigla potvrda tadašnjeg glasnogovornika Zorana Obradovića kako će Grad preuzeti održavanje, zajedno sa svim troškovima. Godina dana od tog obećanja – ništa nije napravljeno.

''Šminkali smo koliko smo mogli''

''Prvo borbeno plovilo Hrvatske ratne mornarice – Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, simbol i ponos otpora srpsko – crnogorskoj agresiji na naš Grad'', zapis je na ploči koju je na gliser postavila dubrovačka udruga dragovoljaca HRM-a. No, daleko je to od ponosa danas, slaže se i prvi čovjek udruge.

– Mi smo postavili brod 2002. godine i brinuli se za njega, koliko smo mogli, do 2012. kada je brigu za njega preuzela tada novo osnovana Udruga ONB-a – rekao nam je Želimir Čizmić dodavši kako je to bilo 'šminkanje unutar njihovih mogućnosti jer za potrebnu konzervaciju nemaju adekvatnih sredstava'.

– Žalosno je da on ovako izgleda, znam da svi imaju svojih briga, ali do ovoga nije smjelo doći – smatra Čizmić te dodaje kako je prema preliminarnim procjenama za plastifikaciju Sv. Vlaha potrebno između 100 i 200 tisuća kuna.

Predsjednik udruge ONB-a, Josip Koprivec kaže pak kako je prema njihovim predračunima iznos od 200 tisuća kuna bio minimum potreban za sanaciju broda, zbog čega su se i obratili Gradu Dubrovniku. No na razgovorima je sve stalo.

– Velika je to sramota za Dubrovnik, ali ja se nadam kako će se jednom ipak i to ispraviti – komentirao nam je cijelu situaciju Koprivec.
Cijelom situacijom ogorčen je i Karlo Gjurašić, bivši gradski vijećnik HSS-a, ali i bivši pripadnik ONB-a, koji je na jednoj od sjednica gradskog vijeća potegnuo pitanje Sv. Vlaha kroz vijećnička pitanja. I tada je iz gradske uprave poručeno kako će 'Grad sve riješiti.'

– Sramota je, naravno da je sramota. Mi nemamo puno, imamo Majsana i Sv. Vlaha, to se ne smije zaboraviti – ljutito nam je odgovorio Gjurašić te dodao kako 'možda postoje neki koji bi htjeli da se sve zaboravi'.

– To je jedan od najvećih spomenika Domovinskog rata. Neshvatljivo mi je da je u onakvom stanju – zaključuje on.

Grad: Sve je na Dubrovačkim muzejima

Upit na ovu temu poslali smo i na email aktualnog glasnogovornika Grada Dubrovnika Maria Tevšića, koji nam je u telefonskom razgovoru odgovorio kako je ''Grad i dosada izvršavao radove sanacije kada se za to iskazala potreba.''

– Utvrđeno je da je ovog puta oštećenje teže i da je potrebna temeljita sanacija – istaknuo nam je Tevšić te dodao kako je na Forumu branitelja odlučeno kako će brigu o Sv. Vlahu preuzeti nadležni odjel Dubrovačkih muzeja.

– Sredstva za to su osigurana, oni će izraditi troškovnik, nakon toga ide obnova – zaključio je glasnogovornik.

Na naš upit kada će to konačno biti i hoće li brod micati s Batale, obzirom da se na obnovu čeka već godinu dana, od kada je Grad preuzeo brigu i odgovornost, Tevšić nam je odgovorio kako to ovisi o izvješću i procjeni odjela Dubrovačkih muzeja.

Inače, Sv. Vlaho bio je u službi Odreda naoružanih brodova svega desetak dana prije nego je nasukan na Copacabani. Dva desetljeća poslije, nasukan je na Batali. Naočigled svih.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist