Aktualno

KAD U VOJSKU POĐEM… ‘Ma kakav vojni rok od 30 dana?’

KAD U VOJSKU POĐEM... ‘Ma kakav vojni rok od 30 dana?’

Sve se češće u nacionalnim medijima može čuti priča o vraćanju vojnog roka, ali u malo drugačijem formatu. Ova varijanta trajala bi 30 dana te bi se održavala tijekom ljeta.

Mišljenja su vrlo podijeljena, jedni govore kako je ovako nešto neophodno, dok drugi misle kako je spomenuta inačica vojnog roka besmislena, kratkotrajna i uzaludna. Na ovu temu oglasili su se i mladi od kojih su neki mišljenja kako bi se naglasak trebao staviti na neke druge stvari poput školstva ili bi pak to vrijeme iskoristili kako bi zaradili koju dodatnu kunu prije početka studiranja. Drugi su mišljenja kako se treba pripremiti na izvanredne situacije, a i kako takva obuka mladim ljudima daje određenu čvrstinu, red, rad i disciplinu. Hoće li se vojni rok odnositi i na ženski dio populacije, a ne samo na onaj muški, još uvijek se razmatra. O tome kako je cijela priča prezentirana od strane vladajućih je diskutabilno, a postavlja se i pitanje kako će to utjecati na sve veći trend iseljavanja iz Domovine, koji je ionako u uzlaznoj putanji.

Nema odluka od danas do sutra
Podsjetimo, obavezni vojni rok od 6 mjeseci trajao je od 1996. do 1. siječnja 2008. godine te je zamrznut, a ne ukinut. Cilj je bio stvoriti profesionalnu vojsku.
– Što se tiče špekuliranja o vojnom roku, kako bi se reklo, to se ide iz trbuha, a ne iz glave. Za četiri tjedna ne možete ni vozački ispit položiti, a ne naučiti držati pušku u ruci. Što će naučiti, kopati kanale, saditi cvijeće? U suštini, ja nisam protiv vojnog roka, ali treba nešto smisleno predložiti, analizirati i reći. Nisam apsolutno protiv, ali treba se sve znati, što to nosi i što odnosi. Ne na ovaj način – našoj predsjednici palo tako na pamet. Jučer sam na televiziji čuo novi termin, obrambena industrija, ja ne razumijem što je to. Igraju se k’o mala djeca i mislim da im je svima Hrvatska postala igračka, nažalost. S druge strane, mi koji glasamo postali smo pijuni, ali mi smo za to krivi, a ne oni – rekao je Krešimir Klarić, bivši pukovnik Hrvatske vojske te dodao kako to nije stvar koja se može samo tako pustiti u javnost, a nakon toga računati na političku prednost.

– Ako dignemo mlađe ljude, ionako nam treba radne snage, k’o će raditi? Zamislite da ljeti u Dubrovniku studentu ne date priliku da nešto zaradi? Teško je o tome bilo što suvislo reći prije jedne duboke analize i to nisu odluke koje se donose od danas do sutra. Sve je to u duhu politike, i promidžbe ili stranke ili sebe osobno. Kad idete u butigu kupiti veliku spenzu onda vjerojatno sjednete doma pa zapišete što ćete uzeti, a ne ovako – sad ćemo uvesti vojni rok pa malo nećemo. Kad studenti i imaju priliku da malo razbriste glavu i zarade nešto, opteretit će ih glupostima. Prva pomoć? Prva pomoć se polaže kad se polaže i vozački ispit – rekao je Klarić.

‘Bolje išta nego ništa’
Suprotnog je mišljenja Marko Mišo Mujan, predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika koji kaže kako se moramo pripremiti na najpogodniji način i biti spremni za eventualnu obranu.

– Nisam uopće za odlazak naših vojnih snaga vani u misije, osim možda na dobrovoljnoj bazi. Mislim da bi se Sabor morao usuglasiti pojedinačno za svaki slučaj, ali u načelu to bih isključio. Što se tiče 30-dnevnog vojnog roka, bolje išta nego ništa. Možda bi bilo bolje da se to involvira u školovanje, implementiranje određenih vještina koje nisu nužno vezane za oružje već za primjerice prvu pomoć, snalaženje u prostoru. Radi li se o mjesec dana ili tri mjeseca, to je već relativno – rekao je Mujan i dodao kako se tu ne radi o nikakvoj militarizaciji zemlje već o tome da budemo pripravni za razne posebne situacije u kojima mogu djelovati samo oni koji su nešto naučili, jer, prema njegovim riječima, bez tehnike nema ničega.

– Pokrenuta je jedna inicijativa, po meni je dobro da se o tome govori, iako se tu radi i o puno političkih momenata – zaključio je on.

ANKETA: Pitali smo građane što misle o uvođenju obaveznog vojnog roka u trajanju od 30 dana

JOSIPA KOPRIVEC Bespotrebno trošenje solada

KAD U VOJSKU POĐEM... ‘Ma kakav vojni rok od 30 dana?’
To je jedna velika glupost, zato što nema svrhe. Kada se vojni rok služi normalno, onda ima smisla. Moj sin je bio u vojsci kad je već to bilo pri kraju, ne znam koliko je puta uopće zapucao. Prema tome, to
je samo trošenje solada.

ŽELJKO BARAČ Političko puštanje balona

KAD U VOJSKU POĐEM... ‘Ma kakav vojni rok od 30 dana?’
Mislim da to nije neka potreba i da se tu radi o nekakvom političkom puštanju balona, a nije nešto što treba državi danas i mladim ljudima. Onaj tko želi dobrovoljno, neka se bavi time, ali u obavezi ne vidim neki smisao. Mislim da ima drugih stvari u koje treba ulagati, ja sam primjerice prosvjetni radnik i znam kakva je tu situacija.

MARIJA MIROŠEVIĆ Zašto se vraćat na staro?

KAD U VOJSKU POĐEM... ‘Ma kakav vojni rok od 30 dana?’
To sad nije potrebno, tko hoće nek ide, tko neće nek ne ide i gotovo. Ako smo pošli korak naprijed u demokraciji i u razvoju, kroz svijet, što se imamo vraćat na nešto što nije valjalo?

RADE JOŠIĆ Neka vide kako izgleda služiti vojsku

KAD U VOJSKU POĐEM... ‘Ma kakav vojni rok od 30 dana?’
Mislim da treba vratiti vojni rok, da se muški malo oslobode pritiska, da vide kako izgleda čovjek koji služi vojsku. Svi smo služili pa sličimo na čeljad, ovi mladi danas spavaju do podne, treba ih naučit skinuti s mobitela i interneta.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist