Aktualno

Jug tretiramo poput otoka

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi na karti gospodarenja otpadom te je vrlo izvjesno da Dubrovačko-neretvanska županija neće imati Županijski centar za gospodarenje otpadom

već da će ta problematika biti riješena prvenstveno primarnom selekcijom, što će biti obaveza svih jedinica lokalne samouprave, a ostatak otpada termičkom obradom – odgovorili su nam iz ureda ministrice dr.sc. Mirele Holy na upit o aktualnoj temi sudbine zbrinjavanja otpada na krajnjem jugu.

 
REGIONALNI CENTRI
 
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi na novom Zakonu o otpadu kojim će biti predviđene zone gospodarenja otpadom, a koje će gravitirati jednom centru za gospodarenje otpadom koji neće nužno ili čak u pravilu biti županijskog, već regionalnog karaktera.

Ističu kako je nepostojanje sustavnog gospodarenja otpadom najveći je problem zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj već cijeli niz godina i najgore je rješenje ostanak statusa quo.

– Novi Zakonu o otpadu vjerojatno već do kraja 2013. godine, obvezati jedinice lokalne samouprave da uvedu primarnu selekciju u sustav odvoza otpada. Na taj način će se za 50 posto smanjiti količina otpada koja odlazi na deponij, a paralelno će se realizirati projekt termičke obrade otpada u ovoj najjužnijoj hrvatskoj županiji, koja ima velikim dijelom karakter otoka – ističu iz ureda ministrice Holy.
 
PREPORUKA O SUDBINI HE OMBLA
 
Druga tema koja brine građane Dubrovnika s aspekta zaštite okoliša je planirana gradnja hidroelektrane Ombla.
–  Ministarstvo radi na reviziji projekta HE Ombla te će temeljem mišljenja tri neovisna stručnjaka dati preporuku Vladi Republike Hrvatske o sudbini ovog projekta – odgovara ministrica Mirela Holy koja namjerava obići Dubrovačko – neretvansku županiju, najvjerojatnije u proljeće.

Nadaju se da će im od strane županijskih i gradskih vlasti stići poziv za službeni posjet te da će se u protokol uključiti i sastanak s udrugama i zainteresiranom javnošću.
 
 

Pročitajte još

ODAZOVITE SE AKCIJI CRVENOG KRIŽA Daruj krv, spasi život!

Dulist

Provjerite tko je u ponedjeljak i utorak bez struje

Dulist

NIKOLINA TROJIĆ ANALIZIRALA JE TURISTIČKU SEZONU 2021. Vlada ne smije na osnovu dva dobra mjeseca ukinuti mjere tvrtkama!

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija