Aktualno

192 osobe oboljele od gripe

turisti japanci gripa

Usprkos proljetnim temperaturama, sezona gripe još uvijek traje. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije do 22. veljače ukupno su prijavljene 192 oboljele osobe

a najviše ih je u Dubrovniku – 130. Slijedi 38 oboljelih u Metkoviću, 18 u Korčuli te 6 u Pločama. Do 23. veljače u Hrvatskoje je zabilježeno ukupno 1658 oboljelih od gripe.

Prema pisanju dr. Miljenka Ljubića, šefa Epidemiološke službe, do sada je najviše oboljelih u mlađoj dobnoj skupini (7-19 god. tj. školskoj djeci), koja se najmanje cijepi protiv gripe, a izložena je dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim školskim prostorima, što pogoduje širenju gripe. Zbog načina prijavljivanja i činjenice da se velik broj ljudi liječe sami kod kuće, stvarni broj oboljelih od gripe dvostruko je pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih.

– Našim epidemiološkim izvidima i kontaktima sa izabranim obiteljskim liječnicima očekujemo znatno veći broj prijava u slijedećim „epidemiološkim tjednima“. Možemo reći kako prava epidemija gripe u našoj županiji tek slijedi – naveo je dr. Ljubić, dodavši kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sada se cijepilo protiv gripe oko 9 300 osoba.

Broj cijepljenih osoba protiv gripe ne odudara od prošlogodišnjeg. Cijepljenje protiv gripe još uvijek je u tijeku, svi zainteresirani mogu se javiti kod svojih izabranih liječnika ili na Odjele za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

 

Pročitajte još

SEZONA JE ZMIJA Donosimo savjete liječnika kako se zaštiti od ugriza otrovnica

Dulist

[FOTO/VIDEO] Nevrijeme i pijavica nad Dubrovnikom

Dulist

PROVJERILI SMO Broj radnih dozvola već je dosegnuo 2022.!

Andrea Falkoni Račić