Kultura

Josipović:Ovdje susrećemo tradiciju i stoljeća

Josipović:Ovdje susrećemo tradiciju i stoljeća

 
Povodom obilježavanja 10. obljetnice UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i ICCN Dubrovnik 2013.,

danas je u hotelu Libertas Rixos održana svečana ceremonija otvaranja.

Na otvaranju je nazočio i  predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom ova međunarodna manifestacija održava. Inače, organizatori ove manifestacije čija je tema uloga mladih u očuvanju nematerijalne kulturne baštine i koja se održava do 6. listopada su Grad Dubrovnik i FA Linđo.

Uvodno je sve goste pozdravila i zaželjela im uspješan rad ravnateljica FA Linđo Dubravka Sarić

Okupljenima se obratila i autorica projekta Vinka Ljubimir.
-Kada sam u ovo doba prošle godine susrela ICCN organizaciju nisam mislila da će do ovog otvaranja doći. Drago mi je da ste  tu i da je tu naš Linđo u koji su utkani sati i sati jer su mnoga djeca bila doma sama dok su mame i tate plesali Linđo. On je nešto predivno što naš grad ima i bila mi je čast raditi na ovom projektu proteklih godinu dana – dodala je Vinka Ljubimir.

-Hvala što ste izabrali Grad Dubrovnik za ovaj događaj jer to ovaj Grad zaslužuje – istaknuo je gradonačelnik Andro Vlahušić.  

-Ponosni smo da je Grad Dubrovnik i proslava Svetog Vaha pa i klapsko pjevanje koje smatramo našim,  na listi UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine –  dodao je župan Nikola Dobroslavić.

-Ovo je važna prigoda i događaj zbog kojeg ste svi tu. Važno je ono što radi UNESCO a to je čuvanje ljudske kulture i tradicije. Hrvatska je mala zemlja iznimno bogate kulture i tradicije i Dubrovnik je zasigurno najbolji primjer toga i mjesto za održavanje ove konferencije. U Dubrovniku susrećemo tradiciju ali i stoljeća povijesti, ne samo kada je riječ o zidinama, već i o kazalištu, umjetnosti, glazbi, folkloru. Danas je prilika da podrcrtamo značenje našeg prisustva na listi svjetske baštine. Za male narode posebno je važno da čuvaju multikulturalnost i upravo zato UNESCO-ova lista ima posebnu važnost – dodao je predsjednik RH Ivo Josipović.

Na otvaranju su govorili i gradonačelnik Gangneunga Myeong-hee Choi, izaslanica Ministarstva kulture Rut Carek, izaslanica UNESCO-a Helena Drobna, dok su u prigodnom programu nastupili dubrovački akademik Luko Paljetak koji je pročitao okupljenima svoju Pjesan o Linđu, te ženska i mješovita klapa FA Linđo.
.
Do 6. listopada u Dubrovniku boravi 23 gradonačelnika i više od 150 međunarodnih stručnjaka i sudionika festivala iz Južne Koreje, Španjolske, Šri Lanke, Bangladeša, Češke Republike, Alžira, Slovačke, Irana, Palestine, Izraela, Filipina, Katara, Saudijske Arabije, Kuvajta, Makedonije, Kanade, Meksika, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Etiopije, Nigerije, Konga i Indije, program obilježavanja sadržava festivalski dio, izložbu te niz edukativnih radionica za sve sudionike.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist