KulturaUrednički izbor

JOSE CURA ‘POKUPIO IDEJU’! Začetnica Sandra Milankov o prisvajanju njenog festivala u Orebiću

JOSE CURA 'POKUPIO IDEJU'! Začetnica Sandra Milankov o prisvajanju njenog festivala u Orebiću

Kada smo dobili pozivnicu za Pelješac festival u Orebiću koji će se 20., 21. i 22. srpnja održati na ljetnoj pozornici Mlinica, ni slutili nismo kako s u pozadini krije jedna sasvim bizarna priča…

Osnivač, generalni i umjetnički direktor festivala je Jose Cura, poznati argentinski maestro i jedan od najboljih svjetskih tenora tema je našeg razgovora sa Sandrom Milankov, osobom koja stoji iza festivala, a čijim se perjem danas ‘kiti’ Cura. Priču nam je ukratko ispričala sama Sandra Milankov, vlasnica operne agenture u Njemačkoj Opernagentur Milankov i operna direktorica Narodnog Kazališta u Novom Sadu.

Ona je, naime, prošlog ljeta osmislila i organizirala inauguracijski koncert ‘Festivala Grada Kapetana’; u Orebiću, što je trebao biti životni projekt i njen dar gradiću koji joj je, ističe, toliko pružio i dao kroz cijeli život.  Stoga je, s čistom željom za obogaćivanjem kulturne ponude dovodeći imena svjetskog glasa, naša sugovornica pozvala i svjetsko ime – tenora Josea Curu.

– Prošlog ljeta sam osmislila i organizirala inauguracijski koncert mog festivala ‘Festival Grada Kapetana’ – koji je bio planiran ovog ljeta. U organizaciji mi je pomogla TZ Orebić, koja mi je maksimalno izašla u susret, kao i načelnik Tomislav Ančić, koji je podržao moju ideju i uvijek bio spreman za razgovor i podršku. Imali smo odličnu suradnju, zajedno smo usred pandemije uspjeli organizirati fantastičan koncert koji je bio emitiran na HTV-u. Patentirala sam brand i osnovala udrugu, zaštitila naziv festivala. Pozvala sam tenora Josea Curu da gostuje na inauguracijskom koncertu 11. rujna 2021. u Orebiću, na moj rođendan. On mi je ponudio da bude umjetnički ravnatelj festivala i prihvatila sam da na toj funkciji bude od 2022. godine. Nismo potpisali nikakav ugovor u vezi njegovog umjetničkog ravnateljstva – ističe naša sugovornica. Tada za nju počinju pravi problemi.

– Međutim, nakon velikog uspjeha koncerta, gdje sam pozvala pored Josea Cure i nacionalnu prvakinju riječke Opere Kristinu Kolar, dirigenticu Mariju Ramljak iz Zagreba, sopranisticu Mariju Jelić i gitaristkinju Barboru Kubikovu i Dubrovački simfonijski orkestar, Jose Cura mi je predložio da bude generalni ravnatelj umjesto mene i umjetnički ravnatelj festivala, a ja kao osnivač i utemeljitelj festivala da budem izvršna direktorica. To sam naravno odbila, i rekla da bih uz dužno poštovanje, ipak sama vodila svoj festival, ali da je on uvijek dobrodošao da gostuje kao tenor i dirigent. Zatim je poslao otvoreno pismo svima, koje je upoznao za vrijeme svog boravka u Orebiću između ostalog gospodinu Franu Matušiću i županu gospodinu Dobroslaviću – rekla je.

Nakon toga je iza njenih leđa planiran festival po njenom konceptu i ideji s novim imenom, ‘Pelješac Festival’, gdje Jose Cura preuzima sve vodeće funkcije dok su odgovorni sa Sandrom Milankov prekinuli svaku dalju komunikaciju.

-Meni je jako žao zbog toga, jer sam do tada imala odličnu komunikaciju i suradnju sa Orebićem, nismo imali nijedan konflikt. Ovo što se sada događa je po meni prevara u organizaciji ‘novog’ festivala, koji je zapravo moj – napominje ona – jer gdje su bili do sada?

– Nitko se nije prije mene sjetio organizirati festival glazbe sa orkestrom. U mom ugovoru sa TZ Orebić je načelnik potpisao da se ne smije organizirati ništa slično mojoj ideji i festivalu bez moje suglasnosti u Orebiću. Moj odvjetnik je poslao opomenu pred tužbu – ističe.

Donosimo dio tužbe:

Člankom 3.2. ugovora Turistička zajednica Općine Orebić potvrdila je da Agencija ima prava intelektualnog vlasništva vezano za festival ‘Captain`s Town Summer Festival’; obzirom da je Agencija pripremila i osmislila koncept i ideju festivala te se kao takva smatra utemeljiteljem festivala. Ujedno je utvrđeno da Turistička zajednica Orebić, bez pisane suglasnosti Agencije, ne preuzima bilo kakva prava intelektualnog vlasništva vezano za festival, ukoliko Turistička zajednica Orebić odluči da se takav festival nastavi održavati u budućnosti. ‘Pelješac Festival Orebić 2022’, koji se planira održati od 19. do 22. srpnja, istovjetan je i time predstavlja povredu prava intelektualnog vlasništva.

Ove godine je Jose Cura pozvao orkestar i zbor iz Bukurešta s preko stotinu umjetnika na ‘Peljesac festival’. Niti jedan umjetnik iz Hrvatske ne sudjeluje, čak ni Dubrovački simfonijski orkestar.

– To je po meni skandalozno. Htjela sam da to bude NAŠ festival, da bude fokus na hrvatskim umjetnicima i orkestrima, dirigentima, ali da imamo i internacionalne goste. Kao što sam i prošle godine organizacijom inauguracijskog koncerta to i pokazala. Osjećam se jako prevareno, izigrano i iskorišteno. Preoteta mi je ideja, prisvojili su mi festival, koji je moj izum i koji sam godinama planirala i radila na tome da ga ostvarim. Josea Curu sam ja dovela u Orebić, njega tamo skoro nitko nije niti poznavao, niti je on znao za Orebić dok ga nisam pozvala. Da će mi se ovako nešto dogoditi, nisam očekivala. Imala sam puno povjerenje. – naglašava naša sugovornica.

Ipak, Sandra Milankov ne odustaje od svoje ideje, vođena čistom željom i ljubavlju.

– I dalje sam spremna, jako bih voljela početi tradiciju festivala ‘Grada Kapetana’, koji će obogatiti regiju izvanrednim programom hrvatskih skladatelja, umjetnika, našeg orkestra i s pojedinim internacionalnim opernim zvijezdama – ističe naša sugovornica, Sandra Milankov, za kraj.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist