Zanimljivosti

JOŠ JEDAN KORAK DO USPJEHA Kamenice čekaju komisiju i – to je to

JOŠ JEDAN KORAK DO USPJEHA Kamenice čekaju komisiju i - to je to

Nakon uspješno provedeme zaštite Malostonske kamenice oznakom izvornosti na nacionalnoj razini došlo je vrijeme da se naša kamenica zaputi prema Bruxellesu odnosno na evaluaciju Europskoj komisiji – objavio je nedavno Vedran Kunica iz Udruge stonskih školjkara na svom Facebooku.

Ukoliko ova hvalevrijedna inicijativa, na kojoj naši vrijedni školjkari ustraju već više od godinu dana, uspije, naša kamenica bit će prva europska plosnata kamenica Ostrea edulis iz uzgoja sa zaštitom izvornosti u cijeloj Europi!
– Da, to je zadnji korak. Čeka se evaluacija Europske komisije i eventualne primjedbe što treba popraviti. Nakon prihvaćanja, objavljuje se u glasilu ek i nakon određenog žalbenog razdoblja postaje pravomoćna – potvrdio je Kunica za DuList.

Kako će tijek procesa ići i koliko će trajati, nikad se ne zna, ali, ističe Kunica, nada se kroz godinu dana. Lijepe su to vijesti, a vjerujemo i kako će ek itekako prihvatiti inicijativu te da ćemo zaista ugledati ono čemu smo se nadali – kamenici kao nematerijalnom kulturnom dobru. Podsjetimo, u kolovozu protekle godine poslan je službeni zahtjev za zaštitu naziva Malostonska kamenica zaštićenom oznakom izvornosti.

Uz sam zahtjev dostavljena je cjelokupna dokumentacija na 150 stranica koja se sastoji od specifikacije, jedinstvenog dokumenta i niza priloga koji dokazuju posebnost naše kamenice. U tih 150 stranica obuhvaćena je višestoljetna povijest uzgoja, specifičnost Malostonskog zaljeva i posebnost naše kamenice. Priloženo je tridesetak najznačajnijih znanstvenih radova, istraživanje tržišta i niz novinskih članaka, priznanja i povijesnih dokaza, istaknuo je tada Kunica. Nakon tog, trebalo je proći još korake putem Ministarstva, prolaska Nacionalnog postupka te, evo, postupka eu komisije za oznaku na EU razini.

mnj

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist