Zanimljivosti

JESTE LI ZNALI? Konavljanin Ivica Letunić među najcitiranijim svjetskim znanstvenicima

JESTE LI ZNALI? Konavljanin Ivica Letunić među najcitiranijim svjetskim znanstvenicima

Konavljanin dr. Ivica Letunić, molekularni biolog i bioinformatičar, uvršten je među 0,1 posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika na popisu koji objavljuje tvrtka Clarivate Analytics zajedno s Igorom Rudanom, Ivanom Đikićem i Marinom Soljačićem. Objavio je to znanstvenik Igor Rudan, a s ponosom su vijest prenijeli u grupi Zavazda Konavle.

-Ima nas svugdje. Bogu hvala – napisala je administratorica Kate Bećir.

-Ukoliko nemate otkriće vrijedno Nobelove nagrade, drugo vrijedno priznanje koje znanstvenik može iščekivati svake godine je uvrštenje na popis koji se nekad zvao ‘Vodeći znanstveni umovi svijeta’, a danas se zove ‘Visoko citirani znanstvenici svijeta’. Izrađuje se temeljem analiza citiranosti znanstvenih radova u prethodnih 10 godina. Taj popis ne nagrađuje pojedinačna otkrića, već ukupni doprinos znanosti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ovaj popis izdvaja znanstvenike koji su prema svojoj citiranosti bili među 0,1 posto najuspješnijih u svijetu, u nešto više od 20 područja znanosti. Drugim riječima, na svakih 1000 aktivnih znanstvenika ovaj popis izdvaja samo po jednog koji je svojim utjecajem odskočio iznad svih ostalih – zapisao je o ovom vrijednom priznanju Igor Rudan.

Inače, dr. Ivica Letunić biolog je i bioinformatičar koji radi u Njemačkoj te vodi tvrtku Biobyte Solutions GmbH. Na ovom se popisu najcitiranijih znanstvenika nalazi preko šest godina te na njemu ima dulji ‘staž’ od Rudana. Dr. Letunić jedan je od autora do sada najveće studije genoma tumora koja je objavljena u veljači u ‘Natureu’, jednom od najuglednijih znanstvenih časopisa. Ovaj Konavljanin autor je niza znanstvenih članaka od kojih se mnogi tičuupravo problematike genoma.

Foto: i.letunic.com

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist