Zanimljivosti

JEDINSTVENA TURA Što to krije ‘Neispričani Ston’?

JEDINSTVENA TURA Što to krije 'Neispričani Ston'?

Protekle subote u Stonu je održan prvi interaktivni turistički obilazak ‘Neispričani Ston’, a potom je premijerno odigrana multimedijalna pastorala ‘Cum Grano Salis’. 

‘Neispričani Ston’ je interaktivni obilazak Stona, tijekom kojega posjetitelji upoznaju stonsku povijest, znamenitosti i bogatu baštinu, upoznajući pritom likove iz stonske povijesti. Tura, koja traje dva sata, dvojezična je – na hrvatskom i engleskom jeziku, a kreće ispred stonske Solane. Nakon ture u prošlu subotu, Neispričani Ston možete doživjeti: 21. lipnja, 20. srpnja te 24. kolovoza, a ulaznice se mogu kupiti na sljedećem linku.

U večernjim satima premijerno je odigrana i multimedijana pastorala ‘Cum Grano Salis’, koja, u jedinstvenom okruženju stonske tvrđave Kaštio, posjetiteljima interpretira povijest, tradiciju, kulturnu baštinu i umjetničko stvaralaštvo stonskog područja. Predstava je također dvojezična, s obzirom da je veliki dio ciljane publike turistički. Izvedbe pastorale zakazane su za: 18. svibnja, 21. lipnja, 20. srpnja te 24. kolovoza. Ulaznice su dostupne na sljedećem linku.

– Zajedničkim kreativnim snagama napravili smo, vjerujemo, dva sjajna projekta, koja će biti dodatni adut u turističkoj ponudi Stona. Naša je misija bila Stonu dati projekte koji će biti reprezentativni kulturno-turistički proizvod. Drago nam je da smo u projektu okupili naše drage sugrađanke i sugrađane, s obzirom da u njima sudjeluju umjetnici iz Stona i okolice, Maro Drobnić, Maro Grubeša, Suzana Bencun, Valentina Baća, Ivona Radić, Valentina Vitković, Marina Asturić, lokalna kulturno-umjetnička društva Ponikovska poskočica i Bijeli maškari, klapa Žuljanke te HKUD Stoviš- Glazba Ston – poručili su iz Turističke zajednice Stona.

Načelnik općine Ston  Vedran Antunica ističe kako je ovaj projekt izuzetni dobitak za ovu destinaciju jer na jedan posve drugačiji način prikazuje bogato povijesno kulturno nasljeđe ovoga kraja te kako se s ponosom Ston može pohvalititi da jedna mala sredina ima ovakva dva hvalevrijedna proizvoda.

Koncepte i režiju oba projekta potpisuje kazališna redateljica Anja Maksić Japundžić u produkciji Katapult promocije, kostime je izradila Dubravka Skvrce, dubrovačka modna dizajnerica i kostimografkinja, a autorica vizualnog identiteta je Jasmina Dupalo iz BeeBuro-a iz Zagreba.

Projekti su razvijeni uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Radi se o novim projektima Općine Ston i Turističke zajednice općine Ston, koji žele pozicionirati ovu općinu na mapu kulturno-turističke ponude Hrvatske.

Izvor: Turistička zajednica općine Ston

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist