Grad

JEDINSTVEN DOGAĐAJ U GRUŠKOJ LUCI Nakon mjeseci ‘plutanja’, pomorci stižu svojim domovima!

Ove srijede, 20. svibnja, odvio se jedinstven, velik događaj u našoj luci. Naime, Dubrovnik je među odredišnim lukama za repatrijaciju pomoraca iz 60 različitih zemalja. Stižu brodovi Carnival Magic i Carnval Breeze, a na njima više od 750 pomoraca.

– Ovakav način repatrijacije je nešto dosad neviđeno, i bit će interesantno vidjeti na koji će način reagirati naše vlasti te koje će procedure trebati ispuniti prije, za vrijeme i nakon iskrcaja. Pretpostavljamo da su se ove kompanije odlučile za ovakav potez zbog nemogućnosti repatrijacije s američkog tla, a veliki utjecaj sigurno je imao i veliki broj pomoraca koji se trebaju vratiti kući te ekonomski faktor. Mi svakako podržavamo ovu inicijativu kojom bi se pomoglo pomorcima da konačno i sigurno stignu do svojih domova i obitelji – nedavno nam je istaknuo Romano Perić, predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Jutros u luku stiže Carnival Magic, a o protokolu je još jučer DuList razgovarao s direktorom Lučke uprave Dubrovnik Blažom Pezom. Kako kaže, veći dio putnika ići će autobusima do Zračne luke Dubrovnik. Naime, uspostavit će se zračni most s Rumunjskom i Ukrajinom. Iz Zračne luke Dubrovnik su nam potvrdili kako će u srijedu biti organizirana dva charter leta za Bukurešt, a već u četvrtak tri leta za glavni grad Ukrajine Kijev. S navedenim avionima, kaže Pezo, neće ići samo Ukrajinci i Rumunji, već i pomorci iz Moldavije. S druge strane, manji dio pomoraca će putovati autobusima ili kombijima u svoje države, u organizaciji agencija. Riječ je državljanima Europske unije, kao što su Talijani, Slovenci i Mađari te pomorcima iz naših susjednih država – Crne Gore, BiH i Srbije.

Direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo jutros nam je potvrdio kako sve ide po planu.

– Eventualne izmjene, ali u smislu pola sata više manje, mogle bi se dogoditi oko charter letova, ali to ćemo kasnije znati. U svakom slučaju velik je događaj i puno ljudi, a kad se to uzme u obzir zaista je sve po protokolu –  kratko je komentirao Pezo.

Povratak stotinjak Hrvata na kruzeru Carnival Breeze u grušku luku očekuje se 27. svibnja.

Na našem portalu Just Dubrovnik može se uživo pratiti dolazak brodova. Kliknite ovdje.

USKORO DONOSIMO VIŠE DETALJA I FOTOGALERIJU!

Pročitajte još

BI LI JEDINSTVENI ZAKON POSPJEŠIO OBNOVU POSLIJE POTRESA? Svi se upetljavaju, a ljudima su potrebna samo stručna rješenja

Iva Dedo

PADAJU LI CIJENE KVADRATA? Kamena kuća na Pločama ‘na sniženju’

Dulist

UGOSTITELJI I SUGRAĐANI O POPUŠTANJU MJERA Lokali su predugo zatvoreni. Želimo povratak u rutinu

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija