Zanimljivosti

JEDINI U HRVATSKOJ Europski tjedan robotike u Dubrovniku donosi šest radionica

JEDINI U HRVATSKOJ Europski tjedan robotike u Dubrovniku donosi šest radionica
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od 14. do 25. studenog traje Europski tjedan robotike (European Robotics Week 2019) tijekom kojeg se u cijeloj Europi održavaju radionice, predavanja, izložbe, obilasci laboratorija i natjecanja iz robotike. Inače, u Hrvatskoj se zasad obilježava samo u Dubrovniku, gdje je potvrđeno 6 događaja.

A do sada je potvrđeno preko 1.100 događaja u 38 zemalja. Središnji događaj ERW 2019 održat će se od 14. do 16. studenog u Poljsku u gradu Poznan.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju Robo.DU Day 2019 u subotu 16. studenog na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, na kojem će se moći poslušati gostujuća predavanja o robotima, Arduino tehnici, elektronici, uradi sam kulturi i još mnogo toga.

Goran Mahovlić će prikazati kako udruženim snagama članovi stvaraju zanimljive i ponekad čudne projekte u Radioni – Zagreb Makerspaceu. Radiona (Zagreb Makerspace) osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika).

Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Nakon njega će Ante Medić iz Pulsar labs ispričati kako su napravili tenk s kojim su osvojili ovogodišnji Idea knockout i put na najveći svjetski sajam elektronike CES 2020 u Las Vegas. Iron Bull Tanks je prvi na svijetu WiFi kontrolirani tenk, sa senzorima, kamerom i sposobnosti ispaljivanja plastičnih projektila. Na kraju će Albert Gajšak (CircuitMess) ispričati kako je pokrenuo Kickstarter kampanju i business u srednjoj školi te što se sve dogodilo na putu do preko 12.000 prodanih uređaja diljem svijeta i pojavljivanja u američkom Forbesu.

Nakon predavanja Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju i 5 radionica:

LEGO radionica ‘Obnovljivi izvori energije’: Radionicu održava Centar tehničke kulture Dubrovnika, a namijenjena je učenicima od 5. razreda osnovne škole i starijima. Radionica obuhvaća razvijanje vještine praćenja tehničkog nacrta, osnove električnog strujnog kruga, praktičnu primjenu vjetrogeneratora, solarne ploče te punjenje akumulatora, baterija mehaničkim putem.

Radionica crtanja 3D olovkom: Radionicu održava Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanima. Na radionici će polaznici uz pomoć 3D olovke crtati zanimljive predmete, koje će na kraju radionice odnijeti sa sobom.

Radionica lemljenja (LEMionica): Radionicu održava Informatički klub Futura, a namijenjena je djeci, mladima i odraslima. Za polaznike smo pripremili komplete za lemljenje, koje nakon završetka radionice polaznici mogu uzeti sa sobom.

Lightbot radionica programiranja: Radionicu održava Informatički klub Futura, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanima. Na radionici će se uz pomoć mentore prolaziti kroz razine Hour of Code Lighbot lekcije. Na kraju radionice će polaznici dobiti diplomu o uspješnom odrađenom Satu kodiranja.

STEAM igraonica: Uvod u robo-mehanike (znanstveno-umjetnička igraonica za djecu): Radionicu održavaju UR Institut i Klub Mladih Znanstvenika, a namijenjena je za svu djecu od 5 do 11 godina. Kroz zabavu, igru i eksperimentiranje, pod stručnim mentorstvom najmlađi se putem ove radionice mogu upoznati s osnovama mehanike robota te naučiti kako sami izraditi mehaničku robotsku ruku kod kuće (od recikliranog materijala).

Program možete provjeriti ovdje.

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist