Politika

“Jedini motiv preuzimanja Sponze je zarada”

Kandidacijska lista građana birača „Srđ je Grad“ očitovala se na svojoj Facebook stranici povodom izbora Frane Čizmića (HNS) za novog ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku. Objavu prenosimo u cijelosti.

„Dragi sugrađani,

izbor novog ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku još je jedan primjer besramnog modela političkog kadroviranja, s jasnim ciljem HNS-ove osovine ministrica kulture – gradonačelnik – ravnatelj arhiva koji bi još jedan javni prostor stavio pod političku kontrolu i u komercijalnu funkciju.

Ne treba uopće dvojiti kako je prvi cilj ovakvog kadroviranja uknjižiti prostor palače Sponza u vlasništvo Grada Dubrovnika. Iako ni sada zgrada Sponze nije u tuđem vlasništvu (budući da je upisana na Državni arhiv u Dubrovniku), sam taj čin ne bi bio sporan kad se njime prostor Sponze ne bi namjeravao prenamijeniti i time preuzeti kontrolu nad prihodima iz budućih komercijalnih sadržaja koje je gradonačelnik, uz blagoslov svih potpisnika tzv. Dubrovačkog dogovora, zamislio u tom „komercijalno atraktivnom“ prostoru.

Aktualni modeli komercijalizacije baštine, poput tvrđave Revelin, Umjetničke galerije i planirane komercijalizacije Lazareta, jasno pokazuju smjer kojim bi, upisom u vlasništvo Grada Dubrovnika, krenula i Sponza, čime bi postala još jedna mala tvornica novca gradonačelnikove "tvrtke" Grad.
Dakle, iz svega je razvidno kako je cilj ove kadrovske odluke Arhiv iseliti iz Sponze u novi prostor koji se uređuje u bivšoj vojarni i time dobiti praznu zgradu "neopterećenu" arhivskom građom. Pritom bi ista sudbina zadesila i arhiv Dubrovačke Republike koji se već 1000 godina čuva unutar zidina. Planira li HNS ovom odlukom protjerivanje pisane baštine nacionalne vrijednosti s tisućljetnim kontinuitetom!?

Zamislite kada bi se netko iz Katedrale, iz zidina Grada, usudio protjerati moći sv. Vlaha!

Zbog svega navedenog moramo reagirati i građanima Dubrovnika razotkriti neprihvatljive modele kadroviranja i upravljanja javnim prostorima i institucijama. Jasno je kako se pod krinkom 'vraćanja Sponze Gradu' kriju jedini i stvarni motivi komercijalne zarade i kako je to samo još jedna u nizu otimačina javnih prostora koja je pogubna za identitet građana Dubrovnika i cijele Hrvatske.

KLGB Srđ je Grad“

Pročitajte još

Nikša Vukas: ‘Ovo je politički okršaj s ljudima koji ti smetaju’

Dulist

UKLJUČENI I FRIZERSKI SALONI Najam gradskih poslovnih prostora i javnih površina umanjen za 50 posto

Dulist

BURNA RASPRAVA O SMANJENJU NAKNADA Vićan Selmaniju: Možete mi reći da sam debeo i ružan, ali ne i da sam socijalno neosjetljiv

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija