Aktualno

‘JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DIJELOVA AGLOMERACIJE’ Raspisan tender za pročistač otpadnih voda ispod Petke

'JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DIJELOVA AGLOMERACIJE' Raspisan tender za pročistač otpadnih voda ispod Petke

Ove srijede raspisan je jedan od najvažnijih tendera Aglomeracije Dubrovnik, onaj za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ispod Petke, za takozvani UPOV Lapad, potvrdio je to na konferenciji za medije direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić. Natječaj po ovom tenderu bit će otvoren 75 do 90 dana.

-Uređaj ispod Petke dopušta svim izvođačima da ponude svoje tehnologije. Sve su tehnologije za njega dopuštene, a koje se uklapaju u područje park šume Petka. Složen je to tender, puno smo vremena i posla izgubili na njemu – naglasio je Matušić, a prisjetio se i samog početka ovog važnog infrastrukturnog projekta.

-Prije dvije godine u Gradskoj smo vijećnici potpisivali ugovor za Aglomeraciju Dubrovnik s ministarstvom i Hrvatskim vodama i tada smo iznijeli informacije o njezinom tijeku. Određeno je vrijeme iza nas kao i određeni broj tendera. Od 13 tendera koliko ih Aglomeracija ukupno obuhvaća, važno je da je realiziran  tender 1, a to je pročistač pitke vode u Komolcu. U zadnje dvije godine svjedočimo kako uređaj radi i funkcionira te što je donio Gradu Dubrovniku. Iznimno smo za sada zadovoljni s onim kako on izgleda. U odnosu na ostatak države dobili smo jedan moderan i teghnološki napredan uređaj – prisjetio se Matušić, a potom je iznio tijek ostalih tendera Aglomeracije.

Kako je naglasio, odabrana su još dva izvođača za dijelove tendera 2, a koji se odnose na sanaciju pet kanalizacijskih crpnih stanica i druge opreme na području od Zlatnog potoka do Mokošice te sanaciju gotovo šest kilometara mreže odvodnje. Tu je i izgradnja nešto više od 2,5 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda na području Zatona i Vrbice, što uključuje i gradnju dvije nove crpne stanice i jedne vodospreme te sanaciju i rekonstrukciju gotovo 2,5 kilometara postojeće mreže na užem području grada. Za druge dvije grupe u sklopu tendera dva, istaknuo je Matušić, u tijeku je pregled i ocjena ponuda, kao i za tendere koji se odnose na sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa te sanaciju kanalizacijskog kanala ispod Straduna i u Ulici Prijeko.

-Očekujemo da ćemo i za te tendere ubrzo izabrati izvođače. Za preostale tendere, poput onoga institucionalnog jačanja, a koji se odnosi na izradu GIS sustava te nabavu opreme za održavanje sustava, u tijeku je izrada potrebne dokumentacije. Dovršen je i tender 13 koji obuhvaća nadzor nad izgradnjom pročistača pitke vode. Tender 4 je u tijeku, a on obuhvaća izgradnju i sanaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje za naselja Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac. Vjerujemo da će s krajem ljetne turističke sezone započeti radovi i u samom gradu i da će biti dovršeni u planiranom roku. Također, očekuje nas i opsežan posao na odabiru izvođača za izgradnju pročistača otpadnih voda ispod Petke – rekao je.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako ‘nikad u povijesti Vodovoda nije odjednom krenula jedna ovakva investicija’.

-Već neko vrijeme svjedočimo realizaciji ovog projekta pa je tako uporabna dozvola za prvi veliki projekt uređaja za pročišćavanje voda ishodovana prije dvije godine gotovo u dan. Od tada nadalje naši građani imaju pitku vodu i ne brinu o zamućenju. A danas je raspisan natječaj za UPOV Petka, drugi uređaj koji je jednako bitan za jedan grad izvrsnosti pogotovo kad je u pitanju pružanje usluga u turizmu – rekao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da će Aglomeracija Dubrovnik, kada bude dovršena, ‘biti primjer jednog od najuspješnijih projekata koji je sufinanciran sredstvima Europske unije’.

-Veselimo se skupa s njima svakom novom pomaku, ali i krajnjem cilju – suvremenom sustavu vodoopskrbe i odvodnje kakav Dubrovnik i zaslužuje – naglasio je župan.

Podsjetimo, projekt ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’ vrijedan je 881,2 milijuna kuna. 457,6 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 190,1 milijun kuna osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 63,3 milijuna kuna. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Dubrovnik će biti 100 posto. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist