AktualnoUrednički izbor

JASMIN ŽUSTRA NAKON 30 GODINA DOBIO SPOR ‘Presretan sam! Sada napokon mogu ponovno tražiti status branitelja’

JASMIN ŽUSTRA NAKON 30 GODINA DOBIO SPOR 'Presretan sam! Sada napokon mogu ponovno tražiti status branitelja'

Dubrovčanin Jasmin Žustra, koji već 30 godina pokušava ostvariti status branitelja, konačno je uspio dobiti spor u svoju korist. Naime, Upravni sud u Splitu presudio je u njegovu korist te je time poništio rješenja Ministarstva obrane RH, kao i područnog ureda u Splitu Službe za poslove obrane, čime se predmet vratio prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak. Potvrdio je ovo za DuList sam Žustra koji je presretan što se spor konačno odvija u njegovu korist. Ovime, naime, Žustra konačno ima pravo ponovno zatražiti da mu se dodijeli status branitelja.

-Presretan sam! Poslije toliko vremena odbijanja i svega što sam prolazio, učinjen je jedan korak više u moju korist. Prije sam bio tužan, nikakav, nisam vjerovao institucijama ni pravosuđu. Nisam imao nade da će se ovo riješiti u moju korist. Sad je napokon, Bogu hvala, došlo do promjene. Konačno je sud pregledao sve kako treba, konačno se našla sutkinja koja je cijeli predmet pregledala u detalje – komentirao je za DuList Žustra.

Naglasio je kako ovo sve još nije konačno te da sada slijedi faza žalbi Ministarstva obrane na doneseno rješenje.

-Vraćeno je sve skoro na početak i sada dokazujem da imam pravo steći status branitelja, da ga mogu ponovno tražiti – zaključio je.

Podsjetimo, kako je DuList već pisao, Žustrin ratni put započeo je 14. stude­nog 1991. Prijavio se u dubrovački Ured za obranu, a oni su ga, kako nam je rekao, poslali da se javi na punkt koji je bio na Jadranskoj magistrali.

-Kako nisam bio vojno sposoban, imao sam namjeru barem pomoći nositi hranu i municiju brani­teljima na Srđu ili u okolici gdje su bili na položaju – priča za DuList Dubrov­čanin Jasmin Žustra kojem unatoč višestrukim naporima njega pa i čitave njegove obitelji te obraćanja nadlež­nim tijelima niti 30 godina nakon nije priznat status hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu. O njegovoj priči itekako se već pisalo u lokalnim medi­jima, međutim, nažalost, do sada, uzaludno. I sam je 2017. namjeravao odustati od svega kad mu je na kućnu adresu u veljači ove godine stigao dopis iz Ministarstva obrane Republike Hrvat­ske kojim mu se poručuje kako mu je novim Zakonom o hrvatskim branite­ljima iz Domovinskom rata ponovno omogućeno utvrđivanje statusa koji je Žustri svih ovih desetljeća uskraćen.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist