Politika

JEDAN DAN KAO… Mato Franković čistio Karmen

JEDAN DAN KAO... Mato Franković čistio Karmen

„Građani puni pitanja i brige, ali s vjerom u novu generaciju političara“

Kandidat za gradonačelnika Mato Franković (HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ-HDS) rano je jutro proveo u društvu s djelatnikom gradskog komunalnog poduzeća „Čistoća“ Tonćijem Jonjićem s kojim je čistio gradske ulice u Karmenu.

Tom su prigodom Franković i Jonjić razgovarali o navikama sugrađana i turista po pitanju otpada, ali i problemima koji su evidentni u povijesnom dijelu Grada. Dok su čistili ulice u Karmenu- Braće Andrijić, Restićevu, Pobijanovu i ulicu Ilije Sarake te prostor iza Katedrale, prikazili su im građani i komentirali „gradonačelnika u akciji“. Pokazivali su mu napuštene palače i prazne gradske prostore te ukazivali na nužnost rješavanja pitanja odumiranja gradske jezgre.

Nakon što im je Franković izložio dio programa „Za duplo bolji Grad“ koji se odnosi upravo na revitalizaciju povijesne jezgre, građani su izrazili uvjerenje kako će Franković sa svojim timom imati priliku dokazati je li riječ o lijepim željama ili stvarnoj namjeri da se trend demografskog propadanja Grada nastavi. Franković je rekao da je program realan te da će se većina mjera za oživljavanje povijesne jezgre mjere realizirati već do kraja godine- od subvencija od 1500 kuna stanarine za podstanare preko dara za prvo dijete koji će iznositi 15 tisuća kuna do uvođenja reda na javnim površinama tijekom sezone i rješavanja pitanja opskrbe i parkinga za stanovnike povijesnog dijela Grada. Također, istaknuo je i mjeru smanjenja cijena najma javnih površina i poslovnih prostora za poduzetnike koji žive unutar zidina.

Građane je zanimalo kako Franković, osim subvencijama za podstanare, misli riješiti problem sve manjeg broja stanovnika unutar zidina. On im je odgovorio kako će Grad otkupljivati nekretnine koje su na tržištu te kako će urediti stanove i nekretnine u gradskom vlasništvu te i njih dati u najam parovima i obiteljima.

Tijekom čišćenja gradskih ulica građani su se raspitivali i o pitanju otpada, osobito oko Grabovice i njenog utjecaja na izvor Omble iz kojega se vodom opskrbljuje čitav Grad. Naime, građani smatraju kako je hvalevrijedni projekt gradnje pročistača vode na Ombli, kojega je Franković naveo kao prioritet, odličan, ali da bi trebalo riješiti i pitanje Grabovice. Podsjetili su da su u medijima gledali kako se otrovi iz bazena na Grabovici prelijevaju u zemlju i škripove te su izrazili bojazan da to negativno utječe i na čistoću vode. Nadalje, komentirali su kako se briga građana oko otpada završava bacanjem vreće smeća u kantu, ali da je tužno da se otpad ne selektira odnosno da se iskoristivi otpad poput papira, stakla ili plastike ne odvaja. Franković je rekao da je Grabovica veliki problem i da zaista postoji bojazan da negativno utječe na izvor Omble. Zato je u program kao prioritet, kazao im je, i stavljen pročistač za vodu.

Pojedini sugrađani koji su prolazili ulicama koje su čistili Jonjić i Franković komentirali su kako je lijepo da „budući gradonačelnik“ zna zasukati rukave i raditi poslove od kojih se političari uglavnom sablažnjavaju. Mnogi su osjetili potrebu pružiti ruku Frankoviću i reći mu svoje viđenje situacije u Gradu. Jedno je sigurno- uvjereni su da Gradu trebaju promjene, da mu treba neopterećena mlada generacija koja „diše Grad“.

Gradski odbor HDZ-a Dubrovnik

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist