Grad

Je li 800 tisuća kuna dovoljno za ‘krpljenje’ Grada?

Je li 800 tisuća kuna dovoljno za ‘krpljenje’ Grada?

Stradun propada do neprepo­znatljivosti – zavapio je još u veljači ove godine naš sugrađanin Vedran Levi, koji je u samo pet minuta šetnje po najljepšoj ulici na svijetu fotografi­rao brojna oštećenja. Iako su od tada do danas sanirane neke kritične točke, stanje nije puno bolje, što ne treba ni čuditi s obzirom da povijesnom jezgrom tijekom ljetnih mjeseci prolazi sva sila naših posjetitelja, ali i brojna dostavna i ina vozila pod čijim teretom pločnici propadaju. U to smo se uvjerili i sami krajem prošlog tjedna. Napravili smo tek jedan đir Pilama, Stradunom i Ulicom od Puča, što je sasvim dovoljno za vidjeti brojna oštećenja od kojih se svima kojima je stalo do ovoga Grada stegne oko srca.

Najgori su Stradun i Ulica od Puča
Treba istaknuti kako je za sanaciju pločnika unutar povijesne jezgre u gradskom proračunu za ovu godinu osiguran iznos od 800 tisuća kuna, a dosad je već potrošeno 350 tisuća. Rekli su nam to iz Grada Dubrovnika napomenuvši kako Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samo­upravu ima sklopljen Ugovor o odr­žavanju pločnika u povijesnoj jezgri Grada Dubrovnika s ugovornim izvo­đačem tvrtkom Građevinar Quelin d.d. Grad je kao najkritičnije točke zablježio Stradun i Ulicu od Puča.
— Na Stradunu je dosad sanirano desetak najhitnijih slučajeva gdje se dogodilo propadanje i ulijeganje ploč­nika. Svaka od tih pojedinačnih loka­cija kreće se od 3,00 – 10,00 m² (kod Cele pa prema Pilama, kod Franjevaca, kod sv. Vlaha, oko Orlanda, kod Kla­rise i dr.). Daljnji radovi su privremeno zaustavljeni zbog zabrane radova od 15. lipnja do 15. rujna te se odmah po isteku zabrane, u rujnu, planira nasta­vak obnove Straduna. Također, istovre­meno se planiraju sanirati oštećenja u Ulici od Puča, od kojih su najkritičnija u blizini Gundulićeve poljane – napo­menuli su iz Grada Dubrovnik.
Stanje nije puno bolje ni ispred Kne­ževa dvora, ali i Katedrale, no utješna je informacija kako će se program obnove pločnika povećanim intenzi­tetom nastaviti i u narednim razdo­bljima. Tako nas barem uvjeravaju iz Gradske uprave.
Grad Dubrovnik također podsjeća kako su do sada u ovoj godini odrađene i sanacije pločnika u Ulici sv. Domi­nika, Zlatarskoj, Miha Pracata, Od Puča (kod pravoslavne crkve), Iza Roka i dr.
— Tijekom zabrane radova odrađene su samo najhitnije sanacije, ondje gdje je postojala mogućnost ozljede pje­šaka. Također nastavljeni su radovi na obnovi Gundulićeve poljane. Odrađeni su arheološki iskopi i zaštita te je obnovljen pločnik površine 100 m². Također u planu su daljnji radovi na obnovi iste – zakjučili su iz Grada Dubrovnika

Sustavna sanacija Straduna
No, bez odgovora je ostalo naše pitanje postoji li procjena koliko će na Stra­dunu biti potrebno postaviti novih ploča te koliko bi radovi mogli vre­menski trajati. Ono je proizašlo iz raz­govora DuLista s ravnateljicom Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaelom Sku­rić, koja je u travnju ove godine govo­rila na temu sanacije pločnika platoa ispred Crkve sv. Vlaha. Upravo smo na tom platou u našem kratkom obilasku naišli i na jednu ploču koja se klima.
— U dogovoru s Gradom Dubrov­nikom i Konzervatorskim odjelom namjera je da godišnji programi obnove redovito nose sanaciju ploč­nika. Pritom se ne radi o mjestimičnom saniranju oštećenja, već o sustavnoj sanaciji većih površina pod arheo­loškim nadzorom, s izmjenom nosi­vog sloja ugradnjom gline kako bi se postigla veća nosivost i spriječio nasta­nak oštećenja. Posrijedi su ulegnuća zbog opterećenja od brojnih vozila, sve veće težine, kao i sve većih sun­cobrana koji lokalno naprežu poplo­čanu površinu. Prethodno smo sni­mili dvije i pol tisuće metara četvornih platoa ispred Luže. Nažalost, najgore stanje detektirali smo ispred Crkve sv. Vlaha. Sanacija se obavlja na način da se demontiraju sve ploče, izmijeni nosivi sloj i potom se nakon obrade vraćaju demontirane ploče. Poanta je da bude što manje novih intervencija. Procijenili smo da je potrebno do 20 posto novih ploča. Inače, Stradun je logistički najzahtjevnija površina jer je teško organizirati sveobuhvatnu sana­ciju gdje bismo mogli otvoriti veći dio površine i sustavno raditi. Međutim, to jest nešto što nas čeka, naravno, ovi­sno o osiguranju sredstava – rekla nam je na ovu temu prije nekoliko mjeseci Mihaela Skurić.
Na kraju dodajmo i to kako ni pod­ručje Pila, recepcija Grada, nije za pohvaliti se. Naime, pločnik uz staja­lište autobusa na Pilama cijelom svo­jom dužinom je u jako lošem stanju pa će valjda i njegova sanacija brzo doći na red.
Zaključit ćemo s riječima našeg sugrađanina s početka ovog tek­sta: ‘Ovaj Grad koji nas je štitio i zbog kojega živimo bolje nego većina Hrvat­ske zaslužio je bolje’.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. kolovoza 2019.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist