GradUrednički izbor

‘IMA SVE ŠTO DJECI TREBA’ U Mokošici otvoren novi dječji vrtić

'IMA SVE ŠTO DJECI TREBA' U Mokošici otvoren novi dječji vrtić

Mokošica je ovog ponedjeljka dobila novi dječji vrtić nazvan Put na more ili kako ga od milja zovu ‘Mala kuća’, a otvorio ga je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Riječ je o novom gradskom vrtiću gdje su se provedenom funkcionalnom adaptacijom stekli uvjeti za smještaj tri vrtićke i jedne jasličke grupe, sve prema Državnom-pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe.

Gradonačelnik se ovom prigodom prisjetio kako se uopće došlo na ideju adaptacije samostana sv. Vinka za potrebe vrtića. Istaknuo je kako su časne sestre imale ‘jednu lijepu kuću koju su željele dati na korištenje za plemenitu svrhu’.

-Kad smo prvi put razgovarali, vidjeli smo da je najbolje da to bude dječji vrtić. Kad sam došao kuću pogledati prvi put, odmah sam rekao da će ovo biti najljepši dječji vrtić u Dubrovniku. I to će zaista tako i biti. Jer ovdje ima sve što dijete treba, i prirode i zelene trave, lijepi prostor za igru, a ima i toplinu doma koju je ova kuća uvijek imala. Ovo je jedan novi život koji se rađa u ovoj kući, a i nastavak onoga što Grad Dubrovnik posljednjih godina promovira, a to je otvaranje što više vrtića – rekao je gradonačelnik dodavši kako se Dubrovnik srećom ne suočava s negativnim prirastom već upravo suprotno.

-Imamo puno djece, nemamo negativan nego pozitivan prirast i zato ove godine otvaramo i nove razrede za razliku od cijele RH. Dobro prkosimo negativnom demografskom standardu i idemo u plus koji je nužno potreban – rekao je dalje Franković. Istaknuo je kako Grad i dalje predano radi na tome da se u sve vrtiće uvede pedagoški standard te da broj djece u vrtićkim skupinama bude adekvatan.

-To naravno ne ide preko noći, ali smo samo u ovoj godini napravili 12 novih vrtićkih grupa, a do kraja godine bit će još jedna nova, ona u Zatonu. U idućoj godini krećemo s izgradnjom potpuno novog vrtića u Mokošici pa će onda krenuti dalje i ta politika ulaska u pedagoške standarde svih vrtića na području Dubrovnika. Puno je posla pred nama, ali je i puno dobrog posla iza nas – zaključio je gradonačelnik zaželjevši ravnateljicama dječjih vrtića Mokošica i Dubrovnik, Dijani Brkić Hadžikadunić i Boji Milan Mustać puno uspjeha.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać rekla je kako je ovo ‘mala kuća za veliku radost’.

Vrtić se nalazi na Put na more 11. Glavna zgrada je katnosti P + 1 +PK kapaciteta za jednu jasličku i tri vrtićke skupine. Radove 2.904.350,81 kuna adaptacije prostora izvela je tvrtka Tonikom d.o.o., dok je na opremanje prostora utrošeno 571.025,70 kuna, a što uz sav potreban namještaj i opremu za kuhinju, uključuje i igračke za unutarnje prostore te za vanjsko igralište. U prizemlju je smještena jaslička grupa s pripadajućim sanitarijama i garderobom. Na katu su dvije vrtićke skupine, također s pripadajućim sanitarijama i garderobom, dok je u potkrovlju uz sve prateće sadržaje smještena još jedna vrtićka grupa. Blagovaonica se nalazi u prizemlju gdje je uređena i priručna kuhinja kao i prostori za sanitarije i garderobu odgajatelja te sanitarni čvor za posjetitelje. Uz zgradu je postavljeno manje igralište te igraonica, a okolni prostor je uređen autohtonim zelenilom i raslinjem te predstavlja slobodne površine za igru djece.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist