Aktualno

JAVNO SAVJETOVANJE Zakon koji bi trebao olakšati upravljanje i održavanje zgrada

zgrade gruz dobar dom

Ako živite u zgradi, znate koliki su problemi i nesuglasice s nadležnima, ali i ostalim stanarima česti. Ma i ako živite u obiteljskoj kući ili u zgradi, a tih problema ipak nemate – znate sigurno nekoga tko ih ima. Evo vladajući tvrde da su iznašli rješenje i to u vidu novog Zakona o upravljanju i održavanju zgradama prijedlog kojeg je upućen u javno savjetovanje.
Cilj je, tvrde predlagatelji a iščitava se na službenim stranicama resornog ministarstva, otkloniti postojeću zakonsku prazninu i omogućiti kvalitetno upravljanje i održavanje zgrada. Ponajprije novi bi zakon trebao olakšati energetsku obnovu zgrada i ugradnju dizala.
-Jedna od bitnih novina je osnivanje zajednica suvlasnika koje bi bile pravne osobe, imale bi osobni identifikacijski broj (OIB), a Državna geodetska uprava bi izradila registar zajednica suvlasnika. To će olakšati postupke energetske obnove i ugradnje dizala, koje će država sufinancirati s trećinom troškova. Zakon propisuje minimalnu visinu zajedničke pričuve koja uznosi 0,36 eura po metru četvornom – pojašnjeno je na stranicama ministarstva.
Prijedlog zakona propisuje redovito i izvanredno održavanje zgrada, a u izvanrednom, uz ine, predviđa otklanjanje hitnih popravki održavanja, za koje je potrebna suglasnost petine suvlasnika, i nužnih popravki za koje se traži suglasnog trećine suvlasnika. Kod hitnog popravka, ukoliko zakon bude usvojen, predstavnik suvlasnika će biti dužan, nakon otklanjanja problema, pribaviti potpise petine suvlasnika, kako bi se osiguralo da su popravci doista obavljeni na zajedničkim dijelovima zgrada. Osim toga, predviđena je i obaveza suvlasnika da osiguraju zajedničke dijelove zgrade od osnovnih rizika, odnosno od požara, oluja, udara groma, izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, kao i odgovornost za štetu prema trećim sobama. Izbjegnuta je obaveza nametanje osiguranja od potresa, jer se smatra da bi to previše financijski opteretilo građane suvlasnike zgrada. Jedan od prijedloga zakona je i uvođenje odredbe o prinudnom upravitelju kojeg imenuje gradonačelnik ili načelnik ako to nisu učinili suvlasnici, te uvođenje odredbe o prinudnom predstavniku suvlasnika, kojeg imenuje upravitelj ako nisu suvlasnici.
Vladajući su iskazali nadu da će se građani aktivno uključiti u proces javnog savjetovanja o prijedlogu zakona a da će, po usvajanju, jedinice lokalne samouprave osigurati njegovu učinkovitu provedbu.
Svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe, uz prethodnu registraciju, možete dostaviti putem portala eSavjetovanja najkasnije do 20. ožujka za kada je predviđeno zatvaranje javnog savjetovanja te upućivanje prijedloga zakona u redoviti saborski postupak.

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist