Grad

JAVNE POTREBE Evo što vas u 2019. očekuje u školstvu, kulturi, sportu i socijalnom programu

JAVNE POTREBE Evo što vas u 2019. očekuje u školstvu, kulturi, sportu i socijalnom programu

Na svojoj 19. sjednici, održanoj 23. siječnja 2019., Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je ovogodišnje programe javnih potreba u školstvu i u predškolskom odgoju, Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2019. te Program javnih potreba u sportu i u tehničkoj kulturi.

U području školstva proračunom Grada Dubrovnika za 2019. godinu planirani su značajni projekti, između ostalih izgradnja osnovne škole Montovojerna, za što je u proračunu osigurano 50 milijuna kuna. Sanira se krov školske športske dvorane OŠ Lapad, a planirani su i projekti energetske obnove zgrada OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića. Za dovršetak izrade projektne dokumentacije dogradnje OŠ Mokošica planiran je u gradskom proračunu za 2019. godinu iznos od 800.000,00 kuna.

U predškolskom odgoju težište aktivnosti u tekućoj godini bit će na gradnji novih objekata dječjih vrtića ili uključivanja u sustav postojećih objekata, u suglasju s prostornim planovima Grada Dubrovnika. Završetak dogradnje dječjeg vrtića Palčica, koji uključuje povećanje kapaciteta vrtića za 8 novih grupa, očekuje se u prigodi Feste Sv. Vlaha 2019. U proračunu Grada Dubrovnika za dovršetak investicije osigurano je pet milijuna kuna.

Nakon usklađivanja prostorno planske dokumentacije, pokrenut je postupak izrade projektne dokumentacije za novi dječji vrtić u Solitudu, za što je u gradskom proračunu za 2019. godinu osigurano 900.000,00 kuna. Završetak uređenja i opremanja novog dječjeg vrtića Put na more očekuje se u prvom tromjesečju 2019. godine, za što je u proračunu Grada Dubrovnika osigurano 1.080.000,00 kuna.

Za dovršetak projektne dokumentacije za dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u 2019. planirano je 420.000,00 kuna. Grad Dubrovnik kandidirao je dva projekta energetske obnove vrtića, dječji vrtić Ciciban i dječji vrtić Izviđač za koje su odobrena bespovratna sredstva iz europskih fondova. Sukladno potpisanom ugovoru Gradu Dubrovniku je odobreno 14.080.986,10 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekta Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Dubrovnika.

Mjere socijalnog programa za ovu godinu podrazumijevaju zadovoljavanje brojnih potreba korisnika usmjerenih na suzbijanje socijalne isključenosti i osnaživanje socijalno osjetljivih skupina građana – korisnici zajamčene minimalne naknade, stare i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom, beskućnici, djeca s teškoćama u razvoju, samohrani roditelji, mladi. Mjere socijalnog programa također obuhvaćaju projekte i aktivnosti koji unaprjeđuju zdravlje, zdravstvenu skrb i kvalitetu života građana Dubrovnika.

Uvažavajući specifične potrebe osoba s invaliditetom i oslanjajući se na dosadašnje rezultate postignute u zadovoljenju potreba osoba s invaliditetom, kao i suradnju s udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom, Grad Dubrovnik kontinuirano provodi Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2015. do 2020. godine. U 2018. godini povećao se mjesečni dodatak korisnicima osobne invalidnine i sada iznosi 300 kn. Mjerama socijalnog programa za 2019. godinu predviđeno je povećanje sredstava za program Unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom, koja iznose 3.319.500,00 kuna.

Mjere Socijalnog programa ukupno iznose 25 milijuna kuna.

Programski ciljevi dubrovačkog sporta u 2019. temelje se na unaprjeđenju razvoja s sustava, u čemu vrhunski i kvalitetni sport treba biti poticajan ukupnom razvoju Dubrovnika, što znači da treba poduzeti sve da se ta razina sačuva i unaprijedi te da se sportskim djelovanjem nastave uspjesi dubrovačkih sportaša na državnim, europskim, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist