Kultura

IZLOŽBA UZ 30. OBLJETNICU OSLOBOĐENJA ‘Ne smijemo zaboraviti najvažniji događaj u našoj novijoj povijesti’

IZLOŽBA UZ 30. OBLJETNICU OSLOBOĐENJA 'Ne smijemo zaboraviti najvažniji događaj u našoj novijoj povijesti'

U tvrđavi Imperijal na Srđu večeras je otvorena izložba ‘Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.’, u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja krajnjeg juga Hrvatske.
Izložba je dio dvogodišnjeg projekta Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik pod zajedničkim nazivom ‘Dani ponosa’. Ravnateljica Muzeja Varina Jurica Turk ovom je prigodom istaknula kako su se kolega Mišo Đuraš i ona željeli obljetničarski podsjetiti ove važne obljetnice, ali i prikazati sve ono što su unazad 10 godina skupili, prikupili i obradili.
-Izuzetno smo ponosni i na naše donatore, na sve nove otkupe i na sve naše akvizicije koje smo kroz to vrijeme prikupili i nadamo se da ćemo to moći izlagati u tvrđavi imperijal. Ovo smo izložbu podijelili kronološki i tematski na ona vremena kako se i Vojno redarstvena operacija oslobađanja juga Hrvatske i odvijala – rekla je te istaknula kako ona kreće od svibnja i deblokade Dubrovnika preko akcija Tigar i Oslobođena zemlja, sve do operacija Oslobađanje Konavale i Vlaštica, odnosno od 21. do 26. listopada kada je konačno naša vojska oslobodila cijeli jug Hrvatske.
Muzej Domovinskog rata i sva građa koja je prikupljena, napomenula je ovom prigodom, važan je izvor i vrelo za nove kustose i povjesničare, ‘jer svjesni smo da nije još cijela istina o Domovinskom ratu izišla na vidjelo’. Treba doći do te istine’, naglasila je te posebno istaknula kako se ne smije zaboraviti najvažniji događaj u našoj novijoj povijesti, na kojega svi možemo biti iznimno ponosni.
-Ovo što znamo trebamo prenijeti na sljedeće generacije. To smo željeli postići i na tome sustavno radimo, da to ostane za budućnost nekim drugim generacijama – rekla je Varina Jurica Turk.
Posebno je pozdravila generala u miru Veselka Gabričevića, jednog od ratnih zapovjednika naše 163. brigade koji je, kako je rekla, ujedno i začetnik života u tvrđavi. On je, naime, 1992. godine odlučio preseliti zapovjedništvo upravo u tvrđavu Imperijal. Istaknula je i kako je Dubravka Šuica, bivša gradonačelnica, danas potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju prva dala prostore tvrđave budućem muzeju i pokrenula 2007. postupak osnivanja muzeja, kojega je nakon 10 godina okončao aktualni gradonačelnik Mato Franković, koji je i otvorio izložbu.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist