Kultura

IZLOŽBA U UMJETNIČKOJ GALERIJI Umjetnine iz zbirke tvornice Aluminij Mostar

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak 13. studenog u 20 sati se otvara izložba pod nazivom „Umjetnine iz zbirke tvornice Aluminij Mostar“.

Kustos Moderne galerije iz Zagreba, Željko Marcijuš. odabrao je pedesetak djela iz zbirke galerije Aluminij iz razdoblja protomoderne, moderne i postmoderne umjetnosti. Zbirka je nastala kao izvrstan primjer društveno-odgovornog poslovanja tvornice Aluminija d. d. Mostar. Ovu izložbu čini posebnom i činjenica da po prvi put od svog osnutka 2000. godine, zbirka napušta svoje mostarske prostore te će biti predstavljena dubrovačkoj publici.

Otkupljivanjem umjetničkih djela nakon pojedinih izložbi u Galeriji je godinama stvarana zbirka vrhunskih uradaka zvučnih slikarskih, kiparskih, grafičkih i imena s polja fotografske umjetnosti o kojoj marljivo brine kustos Darko Juka.

Kustos Marcijuš u tekstu kataloga izložbe je zapisao kako „zbirka Aluminija izgleda tradicionalno, ali još uvijek ljudski opipljivo. Prikazuje danas već klasične discipline i tehnike, upućujući na procese stvaranja i oblikovanja medija dugoga niza trajanja sazdanih od povezanih i gotovo neprekinutih vlakana i svežnjeva.“
Fotografijom. slikom i skulpturom predstavljaju se radovi 34 umjetnika, kako domaćih, tako i inozemnih autora, uključujući i dubrovačke autore.

Posebno mjesto na izložbi zauzima djelo Gabrijela Jurkića, koji se u svom opusu rasprostire od zakašnjele secesije i simbolizma sve do impresijskoga realizma te je jedno od najvažnijih imena moderne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i hrvatske moderne povijesti umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2018.

Pročitajte još

Sinoćnja izvedba Grižule posvećena velikom Miši Martinoviću

Dulist.hr

Željka Ćimić otvorila svoju prvu izložbu

Dulist

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija