Kultura

IZLOŽBA ‘ODLUČNA’ NINE ĐURĐEVIĆ Portretiranje osoba koje su pokušale suicid, ali na sreću bezuspješno

izlozba otok web
Za ovaj četvrtak, 12. listopada, u Galeriji Otok s početkom u 19. sati, najavljeno je otvorenje poprilično kontroverzne izložbe fotografija naziva ‘Odlučna’ Nine Đurđević. Tema je teška i mračna, a opet ‘oda životu’, kako se navodi u opisu. Naime, Đurđević je fotografirala devetero ljudi koji su svoje pokušaje suicida preživjeli i o tome odlučili govoriti. Snimila ih je na mjestima na kojima su pokušali zaustaviti svoje živote.
O svom projektu autorica piše:
‘Portretiranje osoba koje su pokušale suicid, nisu uspjele, danas su zadovoljne, na mjestu radnje sa osmijehom na licu. Ovo je najkoncentriraniji time i najprecizniji opis ovog projekta. Ovog autoportretnog projekta. Jer dolazim iz uspješne suicidalne obitelji. Moja nuklearna obitelj (mama, tata, brat i ja) reducirana je na pola. Spala na žensku polovicu. Moje je životno iskustvo uvelike obojano ovom, a i nekim drugim redukcijama. Moji stavovi također. Načini reagiranja. Percipiranje. I ne, ne mogu reći da sam zavoljela život, shvatila njegovu dragocjenost, mudro učila iz tuđih iskustava, počela živjeti punim plućima zbog ovih izgubljujućih iskustava. A ipak, volim život, mislim da je dragocjen kada ga takvim osjećaš, nastojim iskoristiti tuđa iskustva, živim najpunije što mogu. Ovaj je projekt zamišljen kao oda životu. Životu koji je naša istost. Živi smo, zar ne?’
Nina Đurđević je završila Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, dobitnica je nekoliko nagrada, a njeni radovi iz serije autoaktova Objekt(iv)na uvršteni su u fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Na otvorenju će nastupiti new acoustic cover duo The RoomMates – Romana i Matej. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca, a može se razgledati svakim radnim danom od 12 do 19 sati.

Pročitajte još

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist