Kultura

IZLOŽBA MOSTARSKOG ‘ALUMINIJA’ Hercegovački div gostuje u našoj Galeriji

IZLOŽBA MOSTARSKOG 'ALUMINIJA' Hercegovački div gostuje u našoj Galeriji

‘Umjetnine iz zbirke tvornice Aluminij Mostar’ naziv je izložbe koja je ovog utorka otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a predstavljeno je pedesetak djela iz razdoblja protomoderne, moderne i postmoderne umjetnosti.

Zbirka je nastala kao izvrstan primjer društveno-odgovornog poslovanja tvornice Aluminija d. d. Mostar. Izložbu čini posebnom i činjenica da prvi put od svog osnutka 2000. godine zbirka napušta svoje mostarske prostore kako bi bila predstavljena dubrovačkoj publici.

O izložbi su govorili v.d. ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović, voditelj galerije Aluminij Darko Juka i kustos Moderne galerije u Zagrebu Željko Marciuš.

– Tvornica Aluminij u Mostaru poznata je i kao hercegovački div. Taj div koji hrani jednu čitavu regiju, koja zapošljava tisuću ljudi i o kojoj posredno ovisi više tisuća ljudi, trenutno na koljenima, ali njegov veliki pogon je ostavio svoj trag. Ono što ostaje je u konačnici identitet. On se mijenja, ali ne propada – istaknuo je Ivanović.

– Ovo je povijesni događaj jer prvi put naše umjetnine zapravo napuštaju tvornički krug. Aluminij je tijekom rata završio u plamenu, agresori s istoka su ga uništili do temelja i sa 150 milijuna eura ratne štete teško je bilo zamisliti da će ikada ponovno ustati iz pepela. Obnovom 1997. Aluminij je u poslovnu strategiju uvrstio društveno odgovornu djelatnost – rekao je Juka, govoreći o povijesnoj osnovi rada Aluminija i značaju izložbe.

– Jako sam ponosan da jedna gospodarska institucija ulaže u umjetnost, u umjetnine i stvara izložbe. Moj pristup ovom otvaranju bio je fizionomijski prema kritici fizičkog uma, gdje se pokušavam približiti ljudima koji su mi postali, kao i njihovom radu i cijelom pogledu na ovaj predivan svijet umjetnosti – izjavio je Marciuš koji je i izradio prateći tekst izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 12. prosinca.

Đivo Glanz

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist