Kultura

IZLOŽBA MARIJE GRAZIO U SPLITU ‘Odjavna špica’ zaključila ciklus ‘Smrtno ozbiljne trilogije’

marija grazio naslovna web

Naša poznata pijanistica, ali i audiovizualna umjetnica Marija Grazio, u splitskoj je galeriji Studio 21 prošli vikend otvorila izložbu naziva ‘Odjavna špica’.

-Bio je ovo treći čin Smrtno ozbiljne trilogije, moje trodijelne izložbe čiji je prvi dio bio izložen u Vela luci u Centru za kulturu i Galeriji za suvremenu umjetnost, drugi u Art radionici Lazareti, obje 2010., i evo nakon dosta vremena došao je red i da se ciklus zaključi – rekla nam je Grazio po povratku u Grad.

-Na otvaranju, iako je izložba obojana teškom temom odlaska i entropije, bilo je opušteno ozračje. Spontano su posjetitelji zatražili vođenje kroz izložbu i to je zgodno ispalo, jer mojim dodatnim i neposrednim pristupom čini mi se da sam uspjela približiti svoje radove publici – podijelila je Marija s nama dojmove s otvorenja.

-Dok kroz prva dva čina trilogije autorica razmatra banalizaciju smrti u medijskom i kulturološkom okviru, zaključni dio koji ovdje predstavlja ponajviše je autobiografskog karaktera, suočavanje s vlastitim iskustvom.

Na samom ulazu/izlazu iz prostora galerije nailazimo na dva niza fotografija koje bilježe dvije ljubavi u formi sjedinjavanja u poljupcu i one istih tih osoba u situacijama kada je to što je postojalo iščezlo, mrtvo. Oba niza upotpunjavaju crne površine. U blizini fotografija nalazi se i autoričin video portret koji svjedoči emocionalna stanja, tragove opustošenosti ali i prihvaćanja punoće ljudskog iskustva. Još korak dalje u registru borbe s Thanatosom vode nas fotografije koje prate istjecanje vremena života autoričine majke. Veći dio fotografija prikazuje majku u vremenu bolesti, u vremenu težine i hitnosti ali i vremenu bliskosti u kojem je Marija brižno prati. Osim fotografija majke tu su i one zabilježenih prostora, ali i fotografije same autorice na razmeđu izbezumljenosti i čekanja… U ovom slučaju osim što fotografijom zamrzava trenutak sadašnjosti, autorica mjeri i horizont budućnosti, odnosno proteklo vrijeme do kraja života… Zvuk pulsirajućeg oštećenog neonskog svjetla u čekaonici Doma zdravlja u Dubrovniku ispunjava cijeli prostor galerije. Video snimka smještena je u blizini fotografija snimljenih za vrijeme majčine bolesti ispod kojih se nalaze zapisi vremena izmjerenog unatrag…. – opisala je Marijine radove kustosica izložbe Neli Ružić.

Foto: Studio 21/Facebook

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist