Aktualno

IZLOŽBA ‘HEROJI U BOJI’ Pogledajte kako je Hrvatska policija branila Domovinu od Vukovara do Dubrovnika

IZLOŽBA 'HEROJI U BOJI' Pogledajte kako je Hrvatska policija branila Domovinu od Vukovara do Dubrovnika

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je Instagram izložbu naslova ‘Heroji u boji’ nastalu povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Rijetko kada policija odigrala tako važnu ulogu u obrani kao što je Hrvatska policija u Domovinskom ratu.

Ideja iza ove instagram izložbe su izvorne crno-bijele fotografije sa 35mm filma koje su strojno obojane uz pomoć machine learninga.

U svakoj od 50 objava prva je fotografija novo generirani kolor dok je druga crno-bijeli izvornik i svaka od njih priča jedan dio povijesti, neizvjesnosti i hrabrosti kroz četiri burne godine (1991. do 1995.) stvaranja slobodne i samostalne države koju danas poznajemo.

A hrvatska je policija tom stvaranju dala nemjerljivi doprinos i do sada su junaci s ovih fotografija bili crno-bijeli. Od danas su ti heroji – u boji.


Najveća i najkrvavija bitka Domovinskog rata je ona za Vukovar. Od kolovoza 1991. godine grad je branilo oko 800 pripadnika policije, a kako se napad na grad pojačavao, rastao je i broj policijskih službenika koji su stizali iz policijskih uprava varaždinske, brodsko-posavske i međimurske, te antiterorističke jedinice Lučko, kako bi bili pojačanje kolegama iz vukovarsko-srijemske policije.

Uz ratne zadaće, policijski službenici su se tih dana brinuli i o prehrani stanovništva, osiguravajući ponajprije hranu za sve one koji su živote nastavili u podrumima diljem razorenog, gorućeg grada. Pomagali su djeci, ranjenima, bolnici, spašavali su živote sve do prvih crta bojišnice, utvrđivali su identitete poginulih.

U obrani Vukovara, poginulo je i nestalo 97 policijskih službenika – 61 iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, 6 iz PU brodsko-posavske i 4 iz ATJ Lučko.


Specijalne i temeljne jedinice policije bile su, od samog početka, uključene u sva borbena djelovanja duž dubrovačkog područja, od Crne Gore do rijeke Neretve.

Prije formiranja vojske, upravo je hrvatska policija držala prvu borbenu liniju od Konavala do Stona, a nakon formiranja vojske, policija je i dalje ostala na borbenim položajima.

Neovisno o čestim topničkim napadima, policija je, uz ratne zadaće obavljala i sve svoje redovne policijske poslove te održavala javni red i mir, a operativne zadaće protezale su se od Bana i Dubravke u Konavlima sve do mosta na Bistrini i Stona.


Izvor: MUP/Instagram

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist