Aktualno

IZLOŽBA ‘HEROJI U BOJI’ Pogledajte kako je Hrvatska policija branila Domovinu od Vukovara do Dubrovnika

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je Instagram izložbu naslova ‘Heroji u boji’ nastalu povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Rijetko kada policija odigrala tako važnu ulogu u obrani kao što je Hrvatska policija u Domovinskom ratu.

Ideja iza ove instagram izložbe su izvorne crno-bijele fotografije sa 35mm filma koje su strojno obojane uz pomoć machine learninga.

U svakoj od 50 objava prva je fotografija novo generirani kolor dok je druga crno-bijeli izvornik i svaka od njih priča jedan dio povijesti, neizvjesnosti i hrabrosti kroz četiri burne godine (1991. do 1995.) stvaranja slobodne i samostalne države koju danas poznajemo.

A hrvatska je policija tom stvaranju dala nemjerljivi doprinos i do sada su junaci s ovih fotografija bili crno-bijeli. Od danas su ti heroji – u boji.


Najveća i najkrvavija bitka Domovinskog rata je ona za Vukovar. Od kolovoza 1991. godine grad je branilo oko 800 pripadnika policije, a kako se napad na grad pojačavao, rastao je i broj policijskih službenika koji su stizali iz policijskih uprava varaždinske, brodsko-posavske i međimurske, te antiterorističke jedinice Lučko, kako bi bili pojačanje kolegama iz vukovarsko-srijemske policije.

Uz ratne zadaće, policijski službenici su se tih dana brinuli i o prehrani stanovništva, osiguravajući ponajprije hranu za sve one koji su živote nastavili u podrumima diljem razorenog, gorućeg grada. Pomagali su djeci, ranjenima, bolnici, spašavali su živote sve do prvih crta bojišnice, utvrđivali su identitete poginulih.

U obrani Vukovara, poginulo je i nestalo 97 policijskih službenika – 61 iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, 6 iz PU brodsko-posavske i 4 iz ATJ Lučko.


Specijalne i temeljne jedinice policije bile su, od samog početka, uključene u sva borbena djelovanja duž dubrovačkog područja, od Crne Gore do rijeke Neretve.

Prije formiranja vojske, upravo je hrvatska policija držala prvu borbenu liniju od Konavala do Stona, a nakon formiranja vojske, policija je i dalje ostala na borbenim položajima.

Neovisno o čestim topničkim napadima, policija je, uz ratne zadaće obavljala i sve svoje redovne policijske poslove te održavala javni red i mir, a operativne zadaće protezale su se od Bana i Dubravke u Konavlima sve do mosta na Bistrini i Stona.


Izvor: MUP/Instagram

Pročitajte još

Što vas sve očekuje u Noći istraživača?

Dulist

FRANKOVIĆ O RAMPI PREMA SRĐU ‘Ništa nećemo napraviti bez suglasnosti stanovnika Bosanke. Nema šanse!’

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija