Aktualno

“Izgubili smo dubrovački lakat!”

"Izgubili smo dubrovački lakat!"

Prostorno planiranje najvažniji je instrument za napredak ili propadanje nekog područja i zbog toga je jako povezan s politikom. Golemi je značaj prostornih planova,

za budućnost jednog kraja regije i države. Definicija javnog interesa je šira od lokalnog – Dubrovnik je grad hrvatske i svjetske baštine – istaknula je uvodno Marija Kojaković, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnika, na danas održanoj konferenciji za medije.

Istaknula je također kako je javna rasprava o Prijedlogu UPU-a "Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljima Bosanka sjever i jug" nezakonita, jer je ono što je u njoj temeljeno na potpuno istom programu odbačenog urbanističkog plana s Javne rasprave 2010. godine.
– Javno izlaganje Urbanistilčkog projekta zakazano je za sutra, što znači da se unaprijed želi progurati mišljenje da je Stručno povjerenstvo prihvatilo studiju utjecaja na okoliš Golfa na Srđu, a nije, već se samo dozvolilo da elaborat Studije može biti upućen na javnu raspravu – istaknula je Kojaković.

Tek nakon što se zaključak o studiji prihvaćenoj u cijelosti ili modificiranim riješenjem, ili pak odbačenim rješenjem u cijelosti moguće je nastaviti postupak donošenja ili odbaciivanja UPU-a za Srđ, a ovakav pristup Grada negira bilo kakv dogovor zainteresiranih strana u cilju izbora optimalnog rješenja, odnosno stvarne realizacije planiranih i očekivanih sadržaja sporta i rekreacije na platou Srđa.

– Prvo je potrebno zatražiti mišljenja, podatke i zahtjeve od tijela s posebnim ovklastima, te pripremiti potom prethodnuu raspravu a tek zatim Javnu raspravu. Tako da su dva bitna koraka u ovom slučaju preskočena – istaknula je Kojaković.

Grad i potencijalni ulagači su smjeli izaći u planu Športsko – rekreacijskog centra jedino sa smjernicama golf igralištima od 100 ha, 18 i devet polja i ukupno najviše 24 tisuće metara kvadratnih bruto razvijene izgrađene površine. Budući da je 100 ha površina cijelog Babinog kuka, a postoje i u planu su još i turističke zone Bosanka sjever i jug veličine 20 ha s 1600 kreveta, moramo naglasiti kako je riječ o turističkom projektu, dakle to su apartmani za najam, a ne prodaju. Dio platoa Srđa koji se mora promatrati u cjelini, onaj sa športsko rekreacijskim sadržajima, mora biti donesen i potvrđen na Javnoj raspravi  kako stoji u Županijskom planu – napomenula je Kojaković.

Dr. Jerko Brešković, član središnjice DAD-a, istaknuo je kako postoje tri vrlo bitna stupa koja drže državnu i lokalnu zajednicu.
– Prvenstveno je tu politika, dakle zakoni, vlast i moć, zatim je tu kapital, koji je bira sredstva za sveti cilj profita, te su treće nevladine udruge koje su bitan korektiv koji može utjecati na politiku, kapital i društvo u cjelini – istaknuo je Brešković.

Po njemu, postoje određene kontroverze vezane za projekt, a tiču se megalomanskog postavljanja površine.
– Radi se o veličini tri Babina kuka, ili ako hoćete, sedam Lokruma – istaknuo je.

Na konferenciji su se osvrnuli i na Studiju utjecaja na okoliš Športsko – rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ, koja je iznesena na javnoj raspravi 8. siječnja, koju je javnost argumentirano odbacila.
– Zanimljivo je kako nije bio niti jedan stručnjak iz oblasti urbane sociologije, što je obavezno, dok su bili predstavnici nadležnih državnih i regionalnih ustanova, ovo je potpuna manjina, a Povjerenstvo za Studiju u stvari je prenijelo stavove resorsnih ministarstava. – naglasila je Kojaković.

Brešković je mišljenja kako problem leži u neriješenoj infrastrukturi.
– Mi osnovnu strukturu nemamo, čim padne kiša, voda je mutna, čim zagrmi, mi nemamo struje, pa kako da onda na to nadograđujemo Srđ? – pitao je Brešković.

Građevinski inženjer Božo Letunić, predstavnik dubrovačkog Društva građevinskih inženjera i član nacionalnog Savjeta građevinskih inženjera, nadovezao se na Studiju ističući kako je važno projekt, papire, predočiti javnosti, kako bi joj se mogao dimenzionirati.
– Radi se o proizvodnji šoka, investitora i agresivnog marketinga. Mi smo izgubili dubrovački lakat, investitori uz pomoć marketinga uništavaju našu memoriju i van smo etike, povijesnog naslijeđa i stoljeća baštitnjenja, investitori ne poštuju smjernice iskorištavanja za izgradnju. Iako je za natjecateljski golf predviđeno 24 tisuće kvadrata, ulagači planiraju čak 10 tisuća apartmana kategorije četiri zvjezdice za tri osobe. Površina odgovara trima gradovima u zidinama i šest naselja Babin kuk. Treba li nam sve to da bi dnevno 200 ljudi na Srđu igralo golf, možda nekad malo više – istaknuo je Letunić.

Vezano za Zakon o strateškim investicijama, istaknuli su kako on predstavlja stavljanje van snage ustavno-pravnog poretka, prirodne i kulturne baštine i sustav prostornog uređenja.
– Nužan je građanski aktivizam – da ukazuje na političke odluke i postupanja koja su štetna za javni interes. Uloga tih stručnih udruga je da analiziraju pojedine odluke, planove i studije, ogole ih i ukažu što se krije iza lijepih riječi. Budućnost moramo sami osmisliti, ističu udruge, i nikome ne dozvoliti da nam je otuđuje oduzimanjem prostora za život – zaključila je Kojaković.  
 

Pročitajte još

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist