Politika

Izborno jutro prošlo relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana

Izborno jutro prošlo relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana

Osim kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ako su birači u samoizolaciji ili bolesni, izborno jutro prošlo je relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana i građanki, poručili su iz Gonga.

U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta, Gong je zaprimio više od desetak pritužbi na biračke odbore koji pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste. Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su ih povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama.

Gong je primio i pritužbe koje je proslijedio DIP-u o porukama koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama – dogovara se prijevoz birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku, uz ručak za sve simpatizere određene stranke. Gong je zatražio od DIP-a provjeru autentičnosti i odgovor na pitanje je li osiguravanje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, dakle, da nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Gong, također je postavio pitanje i radi li se u ovom slučaju o neprijavljenim donacijama.

– Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Zaprimili smo i nekoliko pritužbe da su izmještena pojedina biračka mjesta. Apeliramo da građani prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta. Ostale prijave se uglavnom svode na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama. Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u – iznijeli su.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračima i zaprima anonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović