Politika

Izborno jutro prošlo relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana

Osim kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ako su birači u samoizolaciji ili bolesni, izborno jutro prošlo je relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana i građanki, poručili su iz Gonga.

U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta, Gong je zaprimio više od desetak pritužbi na biračke odbore koji pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste. Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su ih povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama.

Gong je primio i pritužbe koje je proslijedio DIP-u o porukama koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama – dogovara se prijevoz birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku, uz ručak za sve simpatizere određene stranke. Gong je zatražio od DIP-a provjeru autentičnosti i odgovor na pitanje je li osiguravanje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, dakle, da nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Gong, također je postavio pitanje i radi li se u ovom slučaju o neprijavljenim donacijama.

– Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Zaprimili smo i nekoliko pritužbe da su izmještena pojedina biračka mjesta. Apeliramo da građani prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta. Ostale prijave se uglavnom svode na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama. Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u – iznijeli su.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračima i zaprima anonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Pročitajte još

‘PREDSJEDNIČE, PRESTANITE’ Dobroslavić: ‘Milanović pravi političku štetu Hrvatskoj’

Dulist

Kristić: Da Grad doživljava lopudski mjesni odbor do ovog problema vjerojatno ne bi ni došlo

Dulist

Ivica Kunčević dobitnik je Nagrade Dubrovnika za životno djelo

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija