Politika

IZBORI Listama s manje od 40 posto žena kazna od 50 tisuća kuna!

Državno izborno povjerenstvo upozorilo je stranke i nezavisne liste na poštivanje načela ravnopravnosti spolova i vođenju računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama.
DIP ističe kako je lista u skladu s tim načelima ako je na listi najmanje 40 posto pripadnika svakog spola.
One kandidacijske liste koje ne budu imale šest žena, dakle zastupljenost žena od 40 posto, kažnjavat će se s iznosom od 50 tisuća kuna, a sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova.

U priopćenju DIP-a se, među ostalim navodi, da iako je Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda ukinut dio članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojim je propisano da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud RH je u obrazloženju navedene Odluke naglasio da: ‘iz pravnog poretka nije brisan članak 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji ‘izbornih lista’ kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50 tisuća kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova’.

Zato, ističe se u priopćenju DIP-a, one stranačke i neovisne liste na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor na kojima ne bude zastupljeno 40 posto pripadnika oba spola, podliježu prekašjnoj odgovornosti na temelju članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova sa zapriječenom kaznom u visini od 50 tisuća kuna.

Priopcenje_o_zastupljenosti_zena_i_muskaraca_na_kandidacijskim_listama_u_I.-XI._izbornoj_jedinici

 

Pročitajte još

Burna rasprava oko projekta ispred Vile Salvator: Uređenje ulice ili priprema za peterokatnicu

Andrea Falkoni Račić

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Andrea Falkoni Račić

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija