Politika

Izbore u susjedstvu kontrolira gotovo četiri tisuće međunarodnih promatrača

U Bosni i Hercegovini danas na općim izborima građani izabrati vlast za iduće četiri godine. U sedam sati otvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je moguće dati svoj glas do 19 sati.

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3.3 milijuna glasača, a oni imaju priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti, navodi Index.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila da je izlaznost na izbore do sada bolja nego 2018. godine.

– Uz zadovoljstvo konstatiram da je odaziv do sada 14 posto. To znači da je na biračka mjesta do sada izašlo 459.980 birača. To je za 3 posto više nego 2018. godine u vrijeme ovog presjeka. Ovaj postotak je još veći ako imamo u vidu da još nisu dostavljeni podaci iz Gradačca, Tuzle i Novog Travnika – rekao je predsjednik komisije Suad Arnautović.

Inače, biraju se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS-a.

Za te se pozicije natječe nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija, kao i 17 neovisnih kandidata.

Izbore nadzire oko 60 tisuća promatrača, od kojih su oko 50 tisuća delegirale političke stranke. Regularnost izbora kontrolira i nešto manje od četiri tisuće međunarodnih promatrača.

Pročitajte još

Burna rasprava oko projekta ispred Vile Salvator: Uređenje ulice ili priprema za peterokatnicu

Andrea Falkoni Račić

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Andrea Falkoni Račić

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija