Politika

DO OKONČANJA SUDSKOG POSTUPKA Zbog podignute optužnice Ivan Tropan povlači se iz gradskog vijeća i SDP-a

DO OKONČANJA SUDSKOG POSTUPKA Zbog podignute optužnice Ivan Tropan povlači se iz gradskog vijeća i SDP-a

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku objavilo je 3. listopada službeno priopćenje da je protiv našeg člana Ivana Tropana podignuta optužnica zbog počinjenog KD iz čl. 236. st. 2. u svezi sa st. 1. i u svezi sa čl. 38. KZ-a – javljaju iz gradskog SDP-a.

Danas je, 5.  listopada, Ivan Tropan svoj mandat gradskog vijećnika Grada Dubrovnika i svoje stranačke funkcije stavio u mirovanje do okončanja sudskog postupka, naglašavaju iz SDP-a.

Kako se ističe na službenim stranicama DORH-a, podignuta je optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog prijevare i pomaganja u prijevari. Prenosimo detalje:

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 3. listopada 2022., podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1966.) zbog počinjenog kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 2. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona i državljanina Republike Hrvatske (1989.) zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 2. u svezi sa st. 1. i u svezi sa čl. 38. KZ-a.
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od kolovoza 2020. godine do lipnja 2021. godine, u Dubrovniku, počinili navedena kaznena djela.

Prvookrivljenika (1966.) se tereti da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva, koje se bavi pružanjem usluga prijevoza, postupio u nakani stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi iz sredstava, koja su odlukom Vlade Republike Hrvatske osigurana kao namjenska za potporu održavanja radnih mjesta u uvjetima pandemije uzrokovane pojavom virusa Covid-19, odnosno da je podnosio zahtjeve nadležnom zavodu za zapošljavanje za odobravanje novčanih potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim posljedicama pandemije. Na temelju tih je zahtjeva nadležni zavod, na ime potpora za očuvanje radnih mjesta, na žiro račun trgovačkog društva od 20. kolovoza 2020. do 11. lipnja 2021., u svrhu isplate plaće zaposlenicima navedenog trgovačkog društva, isplatio ukupni iznos od 256.628,41 kuna. Prvookrivljenik je, tereti ga se, zaposlenicima lažno predočio i držao ih u lažnom uvjerenju da navedeno društvo nema pravo na potpore te da uplaćena sredstva na njihovom računu pripadaju tom trgovačkom društvu, ali da im mora radi otpisa doprinosa uplaćivati plaće iz vlastitih sredstava. Zaposlenici su u to povjerovali pa su stoga, uvjereni kako navedena uplaćena sredstva ne pripadaju njima, najprije na traženje prvookrivljenika podigli sa svojih tekućih računa pojedinačne iznose uplaćenih im sredstava i predali mu ih, a potom su mu, na njegovo daljnje traženje, izdali punomoć za raspolaganje sredstvima na njihovim osobnim računima.

Drugookrivljenika (1989.) se tereti da je, nakon što je jedan zaposlenik otkrio da su dovedeni u zabludu; želeći prvookrivljeniku pomoći da i dalje održava u zabludi zaposlenike o namjeni uplaćenih sredstava; na njegovo traženje sastavio tekst za sve zaposlenike trgovačkog društva u kojem se navodi da je sve rađeno po zakonu i da za sve postoji trag novca. Prvookrivljenik je na opisani način, tereti ga se, oštetio zaposlenike trgovačkog društva za ukupno 221.478,41 kuna, odnosno nepripadno se okoristio za taj iznos.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist