Aktualno

Izabrano Veliko i Malo vijeće DPDS-a

Izabrano Veliko i Malo vijeće DPDS-a

Na redovitoj izbornoj skupštini Društva prijatelja dubrovačke starine jednoglasno su prihvaćena izviješća o radu, a izabran je i novi sastav Velikog i Malog vijeća te Nadzorni odbor Društva.

Dosadašnji tajnik Društva Niko Kapetanić u izvješću o poslovanju Društva u razdoblju od 1. siječnja 2010. godine do 31. prosinca 2011. godine ukratko je naveo cijeli niz aktivnosti, od održavanja gradskih zidina i ulaganja u obnovu baštine do tiskanja publikacija, izrade poštanskih marki i prigodnih medalja. Kapetanić je posebno istaknuo ulaganja u kupovinu nekretnina.

– Kupili smo jedno zemljište kod stonskih zidina, kako bismo taj dio mogli lakše prezentirati, jer smo imali raniji slučaj da nam je na zemljištu tik do stonske kule Arcimun izgrađena privatna kuća. Također smo kupili jarak od Arcimuna do Sokolića, i njega smo očistili i uredili. Najvažnije je da smo uspjeli kupiti dio arheoloških iskopina na Andriji, i time će već ove godine početi arheološka istraživanja i izrada projekta uređenja i prezentacije tog vrijednog nalazišta. Posebno valja istaknuti kupovinu Kneževa dvora u Slanome. Smatrali smo da je bilo nužno očuvati taj simbol Republike – kazao je dosadašnji tajnik Niko Kapetanić.

Ivo Romić dao je kratko izvješće o financijskom poslovanju Društva u dvogodišnjem razdoblju. Naglasio je kako je od 1. siječnja 2010. godine na snazi Dodatak ugovora po kojem se 50% prihoda dijeli s Gradom Dubrovnikom.

– Od 92 milijuna kuna platili smo 17 milijuna kuna PDV-a. Preostalih 75 milijuna kuna  dijelili smo s Gradom Dubrovnikom i nama je na kraju ostalo 38 milijuna kuna – kazao je Romić te dodao kako je na obnovu spomenika uloženo 31 milijun kuna, pri čemu 17 milijuna na području Grada, 7 milijuna u Stonu, 4,7 milijuna u kuli Soko, nešto više od 800 tisuća kuna u Primorju te 200 tisuća kuna u Župi dubrovačkoj.

Goran Zec u ime Nadzornog odbora predložio je skupštini da se izvješća podrže, ali se osvrnuo i na trenutnu situaciju kroz koje Društvo prolazi.
– Ovdje je riječ o neargumentiranim napadima i pokušaju razbijanja Društva unatoč potpisanim ugovorima i dodacima – kazao je Zec.

Dosadašnji podpredsjednik Društva Denis Orlić spomenuo je i sastanak u Ministarstvu kulture te je kazao kako se na samom sastanku „puno toga govorilo jer ljudi vole puno govorit“ uz već poznate zaključke da sav prihod mora biti uložen u dubrovačku baštinu i da će Ministarstvo predložiti zainteresiranim stranama eventualno poboljšani model odnosa.

– Gospođa ministrica ima izuzetno visoko mišljenje o Društvu i vrlo otvoreno ga je iznijela. Spomenula nas je kao jedan od svijetlih i pozitivnih primjera na koji način se treba gospodariti baštinom. Na razini države nas prepoznaju kao dobru udrugu koja dobro radi svoj posao – kazao je Orlić te se osvrnuo na dnevnu politiku kazavši kako je velika prednost Društva u dugovječnosti i dobroj tradiciji.

– U zadnje tri godine izloženi smo jakom medijskom napadu i ostalim pokušajima špekulacije kako naš ugovor ne valja. Unatoč tome uspijeli smo održati vrlo visoku razinu aktivnosti i unatoč svemu smo uspijeli biti i savijest Grada. Ne moramo se bojati za budućnost Društva – zaključio je Orlić.

Novi članovi Velikog vijeća DPDS-a su Renata Anđus, Mario Bekić, Pave Brailo, Stjepan Ćosić, Ivo Čučević, Karmen Gagro, Nevenka Grošeta-Đirlić, Josip Hančević, Niko Kapetanić, Maro Kapović, Srđan Kera, Mladen Kristić, Toni Kursar, Božo Lasić, Rina Lončarica, Josip Lovrić, Vinicije Lupis, Hrvoje Macan, Đuro Market, Dubravko Medo, Ljubomir Merčep, Milinković Božo, Davor Miloglav, Zdravko Njirić, Maja Nodari, Vesna Nutricio, Jelena Obradović, Marina Oreb, Denis Orlić, Damir Račić, Marija Radonić, Mark Rilović, Vladimir Šarić, Slavica Tomašević i Sebastijan Vukosavić

U Nadzorni odbor Društva izabrani su Pavuša Babarović, Andro Jurišin, Jasna Lučić, Vladimir Tošović i Zoran Zec.

Veliko vijeće izabralo je potom Malo vijeće, u koje su ušli Renata Anđus, Hrvoje Macan, Niko Kapetanić, Toni Kursar, Božo Lasić, Denis Orlić, Nevenka Grošeta-Đirlić, Maro Kapović i Ljubomir Merčep.

Malo vijeće će na svom sastanku u ponedjeljak izabrati novog predsjednika, podpredsjednika i tajnika Društva.

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist