Aktualno

U spenzu s košarom, sakete ćemo plaćati 2 kune!

U spenzu s košarom, sakete ćemo plaćati 2 kune!

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zabranit će trgovačkim lancima i butigama besplatno dijeljenje plastičnih vrećica.

Pravilnikom će biti propisano da se vrećice moraju prodavati, i to za dvije kune po komadu, kazala je Holy, koja ne misli da je to preskupo, a smatra i da će hrvatski građani, baš kao i u drugim zemljama, steći ekološki prihvatljive navike.

– Cilj je da više nema tih malih, tankih vrećica, zato što su one jako veliki pritisak na okoliš. Ako je netko zagađivač, onda to treba platiti. Mislim da je vrijeme da ljudi steknu ekološki prihvatljivije navike i samo podsjećam da su ljudi, prije nego što se raširila upotreba plastičnih vrećica, koristili druge vrste vrećica, košara i slično i vrijeme je da vratimo neke dobre, stare navike – zaključila je Holy.

Ministrica Holy za sada nije otkrila detalje o načinu kontrole ubiranja nove naknade za vrećice koje se sada dijele besplatno u gotovo svim maloprodajnim trgovinama, supermarketima, trgovačkim lancima, tržnicama, mesnicama i specijaliziranim prodavaonicama i radnjama. Proizvodna cijena jedne vrećice iznosi oko pet lipa uz PDV, ovisno o količinama u kojima se nabavlja od proizvođača. Naknada će tu cijenu povećati dvadeset puta, a razliku bi trebala uzeti država.
 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist