Zanimljivosti

Iz Dubrovnika do Ženeve na elektriku!

Jutros se s Pila na 1500 kilometara dug put prema Ženevi uputila „dm zelena turneja“, projekt osvještavanja javnosti i buđenja ekološke svijesti u Hrvatskoj.

Marko Lasić-Nered, promotor projekta „Dm green city“, istaknuo je kako je cilj zelene turneje upoznavanje javnosti s važnosti očuvanja okoliša. U suradnji s tvrtkom DOK-ING, prvi hrvatski električni automobil XD Concept trebao bi, kaže Lasić, prevaliti velik put preko pet država na kojem će promovirati ideju energetske učinkovitosti i ekonomičnosti, a u vozačkom timu će osim Lasića biti i Mario Petreković.

– Na turneji ćemo također istaknuti i probleme na koje ekološki koncept električnog vozila nailazi. Prije svega, to je nedostatak infrastrukture, elektrostanica za napajanje vozila. Zato ćemo koristiti pomoć DM-a, u čijim ćemo poslovnicama u većim hrvatskim gradovima napajati vozilo – kazao je Lasić.

Najavio je i izradu dokumentarnog filma kojim bi se projekt, kao i Republika Hrvatska, predstavili svijetu u najboljem svijetlu.

Dario Klemar iz DM-a predstavio je projekt smanjenja korištenja jednokratnih polietilenskih vrećica i njihovu zamjenu trajnom platnenom vrećicom, koja zamjenjuje tisuću polietilenskih. Zaradom iz projekta zamjene vrećica financirat će se projekt 'Krijesnica' za uštedu električne energije, čime će se opremiti pet osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tomislav Boško iz tvrtke Dok-ing napomenuo je kako je smanjenje emisije CO2 zahtjevan zadatak u Europskoj uniji do 2020. godine, a prelazak na električni pogon vozila jedan je od ključnih koraka.

Na konferenciji za medije o projektu su još govorili Josip Zdenković iz tvrtke Schrack Technik koja će omogućiti elektro-stanice za napajanje vozila, direktorica hotela Hilton Ruhsar Eryoner te zamjenik gradonačelnika Niko Šalja i Jelka Tepšić iz Turističke zajednice u ime Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Kad je osmijeh tu, dosta je i običan kolut

Zvonimir Pandža

[SVE VEĆI TREND U SVIJETU] Znate li što je plogging?

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Tijekom istraživanja izvorišta Omble pronađena čovječja ribica!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija