Zanimljivosti

Iz Dubrovnika do Ženeve na elektriku!

Jutros se s Pila na 1500 kilometara dug put prema Ženevi uputila „dm zelena turneja“, projekt osvještavanja javnosti i buđenja ekološke svijesti u Hrvatskoj.

Marko Lasić-Nered, promotor projekta „Dm green city“, istaknuo je kako je cilj zelene turneje upoznavanje javnosti s važnosti očuvanja okoliša. U suradnji s tvrtkom DOK-ING, prvi hrvatski električni automobil XD Concept trebao bi, kaže Lasić, prevaliti velik put preko pet država na kojem će promovirati ideju energetske učinkovitosti i ekonomičnosti, a u vozačkom timu će osim Lasića biti i Mario Petreković.

– Na turneji ćemo također istaknuti i probleme na koje ekološki koncept električnog vozila nailazi. Prije svega, to je nedostatak infrastrukture, elektrostanica za napajanje vozila. Zato ćemo koristiti pomoć DM-a, u čijim ćemo poslovnicama u većim hrvatskim gradovima napajati vozilo – kazao je Lasić.

Najavio je i izradu dokumentarnog filma kojim bi se projekt, kao i Republika Hrvatska, predstavili svijetu u najboljem svijetlu.

Dario Klemar iz DM-a predstavio je projekt smanjenja korištenja jednokratnih polietilenskih vrećica i njihovu zamjenu trajnom platnenom vrećicom, koja zamjenjuje tisuću polietilenskih. Zaradom iz projekta zamjene vrećica financirat će se projekt 'Krijesnica' za uštedu električne energije, čime će se opremiti pet osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tomislav Boško iz tvrtke Dok-ing napomenuo je kako je smanjenje emisije CO2 zahtjevan zadatak u Europskoj uniji do 2020. godine, a prelazak na električni pogon vozila jedan je od ključnih koraka.

Na konferenciji za medije o projektu su još govorili Josip Zdenković iz tvrtke Schrack Technik koja će omogućiti elektro-stanice za napajanje vozila, direktorica hotela Hilton Ruhsar Eryoner te zamjenik gradonačelnika Niko Šalja i Jelka Tepšić iz Turističke zajednice u ime Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ‘Čuvajmo pisce i glumce, jer pisci su Riječ, a glumci Govor’

Dulist

HUMANITARNI BUVLJAK Čak 2424 eura prikupljena za Udrugu Down sindrom!

Dulist

Sportski duh, navijanje, smijeh i radost zavladat će u utorak župskom školom!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija