Zanimljivosti

Ivu Marinoviću odlikovanje Predsjednika

Ivu Marinoviću odlikovanje Predsjednika

Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovao je predsjednik Ivo Josipović prof. dr. sc. Iva Marinovića iz Mikulića u Konavlima.

Odlikovanje predsjednika RH uručeno mu je povodom Dan neovisnosti, kada je Josipović uručio odlikovanja istaknuti pojedincima i udrugama.

Prof. dr. sc. Ivo Marinović rodio se 23. rujna 1920. u Mikulićima. Osnovnu školu završava u Mikulićima, a Klasičnu gimnaziju u Dubrovniku. Za vrijeme II. svjetskog rata radio je kao medicinar (pretežito na kirurgiji) pune tri godine u bolnicama: Sarajevo, Meljine, Risan i Dubrovnik. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1947. Specijalistički ispit iz ortopedije položio 1953. u Zagrebu, a specijalistički ispit iz opće kirurgije 1955. u Sarajevu.

Habilitirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu s temom: „Užljebne metode kod resekcije koljena“. Postao je docent. Doktorsku disertaciju obranio je 1967. godine pod naslovom: „Traumatizam na području bivšeg sreza Visoko posmatran sa aspekta kirurga“. Naslov primarijusa dodijeljen mu je 1967. godine. Za izvanrednog profesora kirurgije izabran je 1968. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Službovao je u ortopedskim bolnicama u Kraljevici i Biogradu n/m od 1947. do 1951. godine, a od 1951. do 1963. godine na Kirurškoj klinici u Sarajevu i bio voditelj odjela za ortopediju i traumatologiju.
Od 1963. do 1985. godine bio je voditelj Ortopedskog odjela bolnice u Splitu. Godine 1964. osnovao je Kirurško-ortopedsku sekciju za Dalmaciju. Stalno je sudjelovao u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi u Sarajevu i Splitu. Godine 1966. izabran je za člana SICOT-a, a 1967. za člana Austrijskog društva traumatologa.

Godine 1976. izabran je za izvanrednog profesora za predmet Ortopedija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (za nastavnu bazu u Splitu). Godine 1980. organizirao je u Splitu VI. kongres ortopeda i traumatologa Mediterana i Bliskog istoka. Naslov Viši znanstveni suradnik dodijeljen mu je 1981. godine.

Više puta i u dužem razdoblju usavršavao se u inozemnim klinikama i bolnicama od Pariza, Bologne i Beča, preko Cuxhavena do Osla. Napisao je tri knjige, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a ovo posljednje priznanje uručeno mu je ovog četvrtka, 11. listopada, na čemu mu čestitamo!
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist