GradKome zidine

Ivo Gjaja Dubrovačkom Dogovoru: Zaustavite Zakon o zidinama!

ivo gjaja 180713

Dubrovački gradski vijećnik, HSLS-ov Ivo Gjaja uputio je ‘javni poziv vijećnicima „Dubrovačkog dogovora“ – vladajuće koalicije: Zaustavite donošenje štetnog zakona’.

Njegov apel prenosimo u cjelosti:
”Odredba postojećeg Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koja govori o osiguravanju sredstava glasi:

“VI. SREDSTVA ZA OBNOVU SPOMENIČKE CJELINE
 Članak 43.
Republika Hrvatska, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija osiguravaju u svojim godišnjim proračunima, razmjerno postotku svojih osnivačkih udjela, u skladu s godišnjim programom obnove spomeničke cjeline, sredstva za rad Zavoda i snošenje troškova:
– geoloških, geomehaničkih, konstruktorskih i drugih istraživanja koja prethode sanaciji građevina i prostora unutar spomeničke cjeline,
– seizmičkog ojačanja građevina unutar spomeničke cjeline,
– izgradnje i saniranja komunalne infrastrukture spomeničke cjeline,
– izrade studija, programa, projekata, tehničke i druge stručne dokumentacije u fazi pripreme.
Sredstva iz stavka 1. ovoga članka doznačuju se na račun Zavoda.”

Na tekućoj sjednici Sabora je Prijedlog izmjena Zakona o ugroženoj spomeničkoj cjelini Dubrovnika, kojeg je progurao aktualni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, a financiranje bi bilo regulirano na slijedeći način :
Članak 43. mijenja se i glasi:
„Grad Dubrovnik osigurava u svojem godišnjem proračunu sredstva za rad Zavoda u visini od 50% od ukupnoga neto prihoda koji Grad Dubrovnik ostvari od prodaje ulaznica za obilazak gradskih zidina, a u ista sredstva spadaju i ona za snošenje troškova:
– geoloških, geomehaničkih, konstrukcijskih i drugih istraživanja koja prethode sanaciji građevina i prostora unutar spomeničke cjeline,
– seizmičkog ojačanja građevina unutar spomeničke cjeline,
– izgradnje i saniranja komunalne infrastrukture spomeničke cjeline,
– izrade studija, programa, projekata, tehničke i druge stručne dokumentacije u fazi pripreme.
Sredstva iz stavka 1. ovoga članka Grad Dubrovnik doznačuje na račun Zavoda po donošenju proračuna Grada Dubrovnika za tekuću godinu.
Ako se ostvari višak sredstava na način da sva sredstva nisu utrošena za ugovorene stavke godišnjega programa, ona se prenose u sljedeću godinu. U tom će slučaju u sljedećoj godini Grad Dubrovnik uplatiti sredstava na račun Zavoda, sukladno ovom Zakonu, umanjena za iznos prenesenih sredstava.
Ostali će osnivači osigurati sredstva za rad Zavoda i obavljanje njegove djelatnosti ako sredstva koja Grad Dubrovnik osigurava po osnovi prodaje ulaznica značajno podbace iz objektivnih razloga na koje se nije moglo utjecati.
Prilikom donošenja godišnjega programa obnove osnivači su dužni zaključiti ugovor o međusobnim odnosima osnivača kao i osnivača sa Zavodom, a tijekom godine može se prema potrebi sklopiti dodatak tom ugovoru.“

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća 30. studenoga 2013. god. predložio sam, da pred raspravu na Saboru, vijećnici Gradskog vijeća rasprave o odnosima Grada Dubrovnika s Društvom prijatelja dubrovačkih starina i odrede se o gradonačelnikovom djelovanju, financijski štetnom za Grad Dubrovnik.
Vijećnici „Dubrovačkog dogovora“ – vladajuće koalicije, na poziv gradonačelnika, odbacili su moj prijedlog, prihvaćajući konstataciju gradonačelnika da nisu spremni za raspravu, iako je većina zadnjih mjeseci bila s gradonačelnikom na sastancima, na koje je izabrane pozivao i na kojima se o upravljanju zidinama s predstavnicima Društva prijatelja dubrovačkih starina raspravljalo.
Pozivam vijećnike „Dubrovačkog dogovora“ – vladajuće koalicije da na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 27. siječnja 2014. godine, jer još je na vrijeme, dignu svoj glas i zaustave donošenje Zakona, kojim se nanosi milijunska šteta Gradu Dubrovniku.
Gospodo i gospođe, vijećnici „Dubrovačkog dogovora“, vašom šutnjom o ovoj šteti za Grad, nećete pomoći gradonačelniku i osloboditi ga presude, niti utjecati na odluku Vrhovnog suda u žalbenom postupku. Naprotiv, bit ćete odgovorni za štetu, jer nemojte smetnuti s uma da će se, ako ovaj Zakon prođe, i zaposleni u Zavodu za obnovu Dubrovnika plaćati iz sredstava od ulaznica za zidine”, zaključuje Gjaja u svom pozivu.

Pročitajte još

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić

Pročelnica Ivana Brnin na panelu o Smart City rješenjima

Dulist